Sterk Club klopt Besiktas met 2-1

Club Brugge heeft gisterenavond de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League met 2-1 (0-0) gewonnen van het Turkse Besiktas. Club kwam vlak na de pauze 0-1 achter, maar Tom De Sutter (62') en een strafschopdoelpunt van Lior Refaelov (79') maakten de openingsgoal van Gökhan Töre (46') alsnog ongedaan. De terugwedstrijd wordt volgende week donderdag (21u05) in Istanboel afgewerkt. Door het tegendoelpunt wacht er de Belgische competitieleider nog een bijzonder lastige avond aan de Bosporus.

Door de blessures van Victor Vazquez en José Izquierdo en de afwezigheid van de niet-speelgerechtigde Claudemir moest Club-coach Michel Preud'homme zijn pionnen op het middenveld nog maar eens herschikken. De trainer gaf verrassend de voorkeur aan Davy De fauw - de pas herstelde Felipe Gedoz startte op de bank - en bouwde daarmee wat meer defensieve zekerheid in zijn elftal in. Dat resulteerde echter ook in een gebrek aan creativiteit en voetballend vermogen, dat Blauw-zwart voor de pauze niet kon verbergen. In een verhitte sfeer was de thuisploeg nochtans aardig aan de partij begonnen, maar een kopbaldoelpunt van Tom De Sutter bij een hoekschop na bijna een kwartier werd wegens een duwfout afgekeurd.

Een stroef Club moest het van stilstaande fases hebben: op het halfuur zag doelman Cenk Gönen er belabberd uit bij een vrije trap, maar De fauw kon niet profiteren. De bezoekers uit Istanboel zetten daar bijzonder weinig tegenover. Een afwachtend Besiktas dreigde voor de pauze - eveneens bij een stilstaande fase - enkel via Uysal, verder konden de Turken de Brugse defensie niet in verlegenheid brengen.

Besiktas-coach Slaven Bilic had zijn troepen opgedragen na de pauze toch eens de neus aan het venster te steken. De tweede helft was nog maar pas op gang gefloten toen het absoluut te vermijden tegendoelpunt al tegen de netten hing. Woelwater Gökhan Töre mocht op wandel in de Brugse zestien, de winger sneed knap naar binnen en knalde de 0-1 voorbij een kansloze Ryan.

Gedoz was toen al ingekomen voor een tegenvallende Bolingoli en met ook nog Obbi Oulare voor een bleke De fauw trok Club de aanvalsregisters open. Een minuut later was de gelijkmaker al een feit, toen De Sutter een knal van Gedoz in doel gleed (1-1). Besiktas kreunde onder de druk van de thuisploeg: een kwartier voor affluiten ging de bal op de stip na een lichte overtreding, Refaelov faalde niet en deed het Jan Breydelstadion ontploffen (2-1). 

955 keer gelezen