Spelen maar!

Dirk Deferme is commentator voor Stadion en kijkt uit naar de start van de play-offs.

De voorbije dagen heb ik hier en daar te horen gekregen dat wij in Stadion de play-offs op een gekunstelde manier propageren. Sommige mensen menen te weten dat wij dat verplicht moeten doen omdat het in ons voetbalcontract staat of dat er op de een of andere manier commerciële belangen mee gemoeid zijn. Die mensen dwalen.

Nog twee keer voetballen en ze beginnen aan de play-offs. Zeg nu niet dat de reguliere competitie nergens goed voor was. Vanaf speeldag een waren er minstens tien ploegen die wisten dat ze capabel waren om de top zes te halen. En die hebben ook zo gespeeld: tot vandaag om zoveel mogelijk punten binnen te rijven. Geen gezeur meer zoals je dat de voorbije jaren nog wel eens hoorde. Gezeur à la er staat vandaag maar anderhalf punt op het spel. Gezwam was dat. Zelfs met een virtueel half punt verschil kan je kampioen worden. Remember Kennedy, waar was u toen hij scoorde voor KRC Genk in 2011?       

De reguliere competitie was goed. Ze waren scherp vanaf het begin, topspelers geraakten geblesseerd, af en toe zaten ze in een dip, velden werden omgeploegd en hopelijk worden het opnieuw biljartlakens tegen dat het zover is. Want, de play-offs komen er aan. Voor de zesde keer al.

In France Football verscheen er vorige week nog een stukje waar uit bleek dat men ons benijdt. Ook al zit het allemaal een beetje surrealistisch in elkaar, daar zijn we Belgen voor, het is wel mooi zoals het hier allemaal opleeft, vinden de Fransen. De Bundesliga, de Eredivisie, de Primera Division, de Serie A, de Primera Division… Daar is er niet eens een titelstrijd. Of eentje met maar twee ploegen. Qua spankracht voetballen ze daar in braakland. Geef mij maar play-offs. En als ik mag kiezen: met halvering van de punten. Ik vind dat goed gevonden. Allemaal weer vanaf nul beginnen is ook oké.

Play-off III is een gevecht om te overleven in de JPL, duidelijker kan de inzet niet zijn. Spelen maar!

Play of II, een gedrocht? Onzin! Alle teams in die mini-competitie waren in de oude formule veroordeeld tot het spelen van wat we toen eindeseizoenswedstrijden noemden. Soms al vanaf februari. Nu kunnen sommigen van hen een hele tijd meestrijden voor de vijfde en de zesde plaats. Daarna kunnen ze weer iets in gang zetten, mét inzet, en hun verdomde plicht doen: wedstrijden spelen om te winnen en hun supporters vermaken. Als ze spectaculaire matchen spelen komen ze in Stadion uitgebreid aan bod en zullen wij ze bejubelen omdat ze van play-off II een spektakel maken. Spelen maar!

Zomeruur, vroeger licht, later donker: tijd ook voor play-off I. Voor mij bij voorkeur op zondagnamiddag: zonovergoten, met de spelers en de fans in iets met korte mouwen. Graag met een kleurige tifo erbij en veel referenties naar een roemrijk verleden. En spannend, heel spannend. Liefst zo lang als het kan met drie of vier titelkandidaten en op 24 mei een fantastische kampioen die volgend jaar overwintert in de Champions League. Dat laatste mag een ambitie zijn. Want dankzij de play-offs zijn de resultaten van de Belgische clubs in Europa merkbaar beter dan voor 2009.

Dus: spelen maar!   

750 keer gelezen