Vukomanovic nu echt weg bij Standard

Ivan Vukomanovic is nu ook officieel niet langer in dienst bij Standard. De 37-jarige Vukomanovic werd begin deze maand opzijgezet als hoofdcoach van de Rouches, maar hij was nog niet officieel ontslagen. Nu hebben beide partijen een akkoord bereikt om zijn contract te beëindigen. Een overzicht van het opmerkelijke parcours van Vukomanovic bij Standard.

Ivan Vukomanovic was vorig seizoen assistent van de Israëliër Guy Luzon. Ook dit seizoen zat de Serviër als assistent naast Luzon op de bank. Op 20 oktober nam Vukomanovic de fakkel over van Luzon, na diens ontslag na het verlies tegen Zulte Waregem. Vukomanovic werd eerst trainer ad interim en zat voor het eerst op de bank in de Europese confrontatie met Sevilla (0-0).

In de competitie verbaasde Vukomanovic. In z’n eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League ging hij met Standard 0-2 winnen op het veld van aartsrivaal Anderlecht. Tot op heden de enige thuisnederlaag van Anderlecht in de competitie. Nadien won Standard ook nog van Cercle Brugge en KV Mechelen. Deze knappe reeks zorgde er begin november voor dat Standard-voorzitter Roland Duchâtelet besliste om met Vukomanovic door te gaan. “We hebben besloten om Ivan de kans te geven tot het einde van het seizoen. Hij kan zich nu bewijzen als hoofdcoach” klonk het toen.

November en december verliepen wat stroever onder Vukomanovic. Standard pakte toen slechts 12 op 21 en moest zich nog reppen voor de play-off 1 plaatsen. Vlak voor de winterstop stond Standard nog net zesde.

Na de winterstop ging het opnieuw beter. Vukomanovic pakte met Standard 7 op 9 en won opnieuw van Anderlecht (2-0). Op 2 februari kondigde Standard echter aan dat Vukomanovic opzij werd geschoven en dat ex-trainer José Riga per direct hoofdtrainer werd. De beslissing om Vukomanovic opzij te zetten kwam als een verrassing. De Serviër had Standard van een 12e plaats naar een 5e plaats geleid en hij pakte 28 op 39 in de competitie.

Vukomanovic kreeg nog een aanbod om assistent van Riga te worden, maar daar bedankte hij voor. Onder Riga gaat Standard op zijn elan verder. Hij pakte met Standard een 7 op 9 en bezet momenteel nog steeds de vijfde plaats in de stand. Vukomanovic krijgt nu een financiële compensatie, het equivalent van hetgeen hij tot het einde van het seizoen als hoofdcoach zou hebben verdiend.

 

277 keer bekeken