Geen compensaties bij winter-WK Qatar

Europese voetbalclubs moeten niet rekenen op een financiële compensatie wanneer het WK 2022 in de winter zal plaatsvinden. Dat maakte Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond FIFA, duidelijk op een persconferentie: “Er zullen geen financiële vergoedingen zijn. Het WK heeft immers zeven jaar gekost om het te organiseren.”

Gisteren stelde een werkgroep van de FIFA voor om het WK 2022 te organiseren in november en december omdat het in de zomer veel te warm is in Qatar. Maar daar kwam al meteen heel wat kritiek op uit Engeland, Frankrijk en Duitsland.

Valcke verdedigt de keuze van de werkgroep: “De verplaatsing is eenmalig. We zouden niets doen dat het voetbal zou vernietigen. De Europese clubs zullen de verplaatsing van het WK moeten aanvaarden.”

Vast staan de data nog niet, maar volgens Jérôme Valcke “geven de meeste confederaties, evenals de Europese voetbalbond UEFA, de voorkeur om 23 december als finaledag vast te leggen”. Daarnaast moet ook het FIFA-comité het voorstel eerst nog goedkeuren. De stemming vindt plaats op 19 en 20 maart in Zürich. 

149 keer gelezen