D'Hooghe vrijgepleit van corruptieklacht

Michel D’Hooghe, hoofd van de Medische commissie en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, is volledig vrijgepleit van een corruptieaanklacht bij de toekenning van de WK voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022). Dat blijkt uit een onderzoek door de ethische commissie van de FIFA.

Vorig jaar kwam Michel D’Hooghe in opspraak toen in de Britse media berichten verschenen in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij corruptie. De Brugse dokter ontkende dit meteen en verklaarde dat er vanuit de FIFA een bevestiging van zijn onschuld zou komen.

“De onderzoekscommissie heeft beslist dat dat er onvoldoende bewijsmateriaal is om aan te tonen dat Dr. D’Hooghe inbreuken heeft gepleegd tegen de ethische code van de FIFA” staat de lezen in een persbericht. Er volgt ook geen verder onderzoek.

Er werden vier elementen onderzocht die aanleiding zouden kunnen geven tot mogelijke omkoping: het ontvangen van een schilderij van een lid van de Russische delegatie, de betaling van zijn reiskosten door een land dat deelnam aan de toewijzing, het feit dat zijn zoon kort na de toekenning van het WK 2022 aan Qatar een job kreeg aangeboden in Qatar en een investering van een kennis van D’Hooghe in Qatar. Maar volgens de onderzoekscommissie is geen van deze elementen een bewijs van omkoping en wordt Michel D’Hooghe dus niet vervolg.

 

73 keer bekeken