Messi: beste spits in Europa. Of niet?

Messi heeft al 74 keer gescoord in de Champions League: een record. Maar is hij daarmee ook de beste spits die Europa ooit kende?

Hoewel Messi al 74 keer scoorde in Europa is er nog één speler die beter doet. De legendarische Spaanse spits Raúl heeft er maar liefst 77 op de teller staan. Raúl scoorde 71 keer in de Champions League maar ging in de nadagen van zijn carrière aan de slag bij Schalke 04 waar hij nog 4 keer scoorde in de Europa League, 1 keer in de Europese Supercup en 1 keer in de Intercontinental Cup tegen Vasco Da Gama.

Gemiddelde per match

Maar is het optellen van doelpunten wel een eerlijk systeem? De Champions League en bij uitbreiding zijn voorganger, Europa Cup 1, kende door de jaren heen verschillende vormen. De formule van nu, met voorrondes, één groepsfase en dan een knock-outfase is pas in gebruik genomen in 2003. De Europacup I bestond enkel uit een knock-outsysteem waardoor er veel minder wedstrijden gespeeld werden. Om spitsen te vergelijken is het dus beter om te kijken naar hun efficiëntie, of beter gezegd, hun gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd. Voor de Champions League geeft dat deze top 5:

1. 0.97 goals/wedstrijd: Gerd Müller (FC Bayern München) – 34 goals in 35 wedstrijden

2. 0.86 goals/wedstrijd: José Altafini (AC Milan, Juventus) – 24 goals in 28 wedstrijden

3. 0.85 goals/wedstrijd: Ferenc Puskás (Budapest Honvéd FC, Real Madrid CF) – 35 goals in 41 wedstrijden

4. 0.84: goals/wedstrijd: Alfredo Di Stéfano (Real Madrid CF) – 49 goals in 58 wedstrijden

5. 0.82 goals/wedstrijd: Lionel Messi (FC Barcelona) – 75 goals in 92 wedstrijden

Dezelfde rangschikking maar dan voor alle Europese wedstrijden wordt aangevoerd door Radamel Falcao met maar liefst 0.9 doelpunten per wedstrijd. Messi staat ‘maar’ op de 8e plaats met 0.8 doelpunten per wedstrijd. De vlo heeft dus onverwachts toch nog wat werk op te knappen wil hij de allerbeste ooit worden in Europa.

799 keer gelezen