Vincent Kompany: een man van principes

Jan Dewijngaert is commentator bij de Champions League en bij de wedstrijden van de Jupiler Pro League. In deze column blikt hij kort vooruit op de wedstrijd van morgenavond tussen Manchester City en FC Barcelona en gaat hij dieper in op de principes van de kapitein van City en de Rode Duivels, Vincent Kompany. 

December 2013. Ik reis naar München voor de slotwedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Bayern-Manchester City. Beide ploegen zijn al geplaatst voor de knock-outfase, maar het blijft een topaffiche. Om het nog wat meer glans te geven, boeken we in de interviewzone een camera om na de match Vincent Kompany te kunnen interviewen. Altijd top: de aanvoerder van de Rode Duivels, een paar maanden voor het WK. City doet het in die wedstrijd uitstekend: ze winnen met 2-3, een prestigezege op het veld van de regerende Europese kampioen. Alleen: Kompany gééft geen interview na de wedstrijd. Ik kan wel met hem praten, maar niet voor de camera. "Ik heb niet gespeeld", zegt hij (de captain van City bleef 90 minuten op de bank), "en dus geef ik geen interviews. Dat is mijn principe, en daar wijk ik niet van af."

Twee maanden later zijn we in Manchester. City-Barcelona is de heenwedstrijd van de 8ste finale. Dit keer hebben we zelf een cameraploeg meegebracht.  Kompany staat op het veld, maar verliest wel met 0-2. De Citizens gaan na een rode kaart van Demichelis en een penalty van Messi kansloos ten onder. Kompany stapt als allerlaatste door de interviewzone. Er staat geen enkele journalist meer, behalve wij met onze cameraman. We hebben uren gewacht, maar Kompany geeft weer geen interview. "Vanavond niet", zegt hij, "ik heb met geen enkele verslaggever gepraat, en nu dus ook niet." Ook na heel lang aandringen blijft hij bij zijn standpunt, maar hij belooft wel (voor de camera) dat hij na de terugwedstrijd in Spanje zal praten.

Op 12 maart zijn we in Barcelona. Manchester City wordt in Nou Camp uit de Champions League geknikkerd. 2-1 verlies, Kompany scoort in de voorlaatste minuut de eerredder. Na de wedstrijd schudt hij ons de hand en maakt tijd voor een interview. "Ik had het je toch beloofd", zegt hij. We hebben het over de aanloop van de Rode Duivels naar het WK en zijn brandende ambitie om met Manchester City ook Europees hoge ogen te gooien. Volgend seizoen misschien.

Die kans krijgt Kompany nu, in een Europees seizoen dat wel heel erg lijkt op dat van vorig jaar. In de groepsfase winnen ze met 3-2 tegen Bayern, na een spectaculaire comeback in de slotfase, en ze geraken alsnog in de knock-outfase. Daar wacht alweer een dubbele confrontatie met Barcelona. De laatste kans om het seizoen op te smukken: City geraakte nog nooit in de kwartfinale van de Champions League. De laatste kans ook om de fans te overtuigen na een reeks ontgoochelingen: Kompany en co werden in eigen huis al uitgeschakeld in de Capital One Cup (Newcastle) en de FA Cup (Middlesbrough en Jelle Vossen), en het lijkt haast onmogelijk om Chelsea nog van de titel te houden. Het Etihad Stadium maakt zich op voor een Europese topavond. Benieuwd of Vincent na de wedstrijd zal praten.

785 keer gelezen