Overzicht: 2e klasse in financiële nood

Maar liefst zeven voetbalclubs uit tweede klasse kampen met financiële problemen. Dat blijkt uit de recente gebeurtenissen bij Bergen, Racing Mechelen, Antwerp, OHL, Aalst, Heist en Dessel. Minstens enkele van hen lijken een licentie voor volgend jaar mis te lopen. Daarmee is de financiële ravage in tweede klasse zelden groter geweest. Een overzicht.

Bergen

Zondag, uitgerekend op de dag dat eerste- en tweedeklassers hun licentiedossier moesten indienen, vroeg Bergen het faillissement aan. Een resultaat van dalende inkomsten, minder supporters en minder sponsorinkomsten. Want voor wie het vergeten was, Bergen speelde vorig jaar nog in de Jupiler Pro League.

Racing Mechelen

Nog vorige week beslisten de spelers en staf van traditieclub Racing Mechelen het werk neer te leggen, nadat ze voor de tweede keer dit seizoen voor meer dan drie maanden niet uitbetaald waren. Alleen een verkoop van het stadion lijkt Racing Mechelen nog te kunnen redden, maar die beslissing werd afgelopen week tegengehouden. De toekomst van Groen-Wit is allesbehalve zeker.

Antwerp FC

Ook Antwerp, de oudste club van het land, lijkt zonder licentie achter te blijven. The Great Old heeft wel een aanvraag ingediend, maar de miljoenenclaim van ex-voorzitter Eddy Wauters hangt als een schaduw boven de club.

Oud-Heverlee Leuven

Oud-Heverlee Leuven, dat vorig jaar nog in eerste klasse speelde, boekte in 2014 een verlies van maar liefst 824.966 euro. De licentie lijkt voor OHL niet in gevaar, maar het grote verlies is wel een indicatie voor de financiële leefbaarheid van tweede klasse. Als degradant kreeg OHL vorig jaar nog een ‘rugzak’ van  1,2 miljoen mee uit eerste klasse, maar zelfs daarmee bleek fors verlies niet af te wenden.

Eendracht Aalst

De licentievoorwaarden zijn dit jaar – alweer – strenger geworden en dat zorgt ook bij Eendracht Aalst voor de nodige problemen. De club kan niet meer voldoen aan de huisvestingseisen en is op zoek naar een nieuw stadion. Volgens de voorzitter zijn er stadionplannen, maar vooraleer die uitgevoerd zijn, zijn we jaren verder.

Dessel en Heist

Ook voor Dessel en Heist zijn de nieuwe licentievoorwaarden de dooddoener. Beide clubs hebben net voldoende financiële middelen om rond te komen, maar willen (en kunnen) niet voldoen aan heel wat van de verstrengde licentievoorwaarden.

Licentievoorwaarden en TV-gelden

En het zijn die steeds strengere licentievoorwaarden die volgens de Nationale Voetballiga, de liga van de tweedeklassers, de oorzaak zijn voor de financiële ellende in tweede klasse. Daarbij zijn ook de tv-gelden ongelijk verdeeld. 

De tweedeklassers moeten sinds dit jaar bijvoorbeeld 4.000, in plaats van 3.000 plaatsen voorzien, waarvan 1.500 zitplaatsen. Een probleem voor heel wat tweedeklassers, waarvan de helft gemiddeld voor minder dan 1.200 supporters speelt.

Daarnaast is de verdeling van de televisiegelden al langer een heikel punt tussen eerste en tweede klasse. Het huidige televisiecontract levert eersteklassers voor de periode tot 2017 in totaal 70 miljoen euro op, maar volgens de Nationale Voetballiga wil eerste klasse daarvan niets afstaan aan tweede klasse. In het buitenland is dat anders, daar gaat steeds een deel van de televisierechten naar de lagere klasse gaat.

2093 keer gelezen