Sterker in Europa door play-offs

Voetbalcommentator en VTM Nieuws-journalist Dirk Deferme ziet een samenhang tussen de invoering van de play-offs en de betere prestaties van onze Belgische teams in Europa. "Maken de play-offs onze clubs in Europa dan toch sterker? Ik vind van wel."

Er wordt veel geklaagd over het niveau in de Jupiler Pro League. Vooral onder de voetbaljournalisten want die moeten tussen de wedstrijden de tijd doden en van mening verschillen. Wij hebben het dan niet over de amusementswaarde want daar hoef je niet over te discussiëren: amusementswaarde hangt af van aantrekkingskracht of interesse, betrokkenheid en spanning. Zulte Waregem – KV Kortrijk zal op de televisie altijd een hoger kijkcijfer scoren dan Tottenham – Chelsea. Tot spijt van wie het benijdt: de meerderheid amuseert zich beter met het voetbal van binnen de eigen landsgrenzen. Daar is de amusementswaarde het grootst.  

Niveau dus. Het speltechnische niveau in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk is beter dan bij ons. Daar voetballen de beste spelers van de planeet. Volgens de klagers is het niveau in bijvoorbeeld Nederland ook beter dan bij ons. Maar eigenlijk kan je dat niet echt meten. Er zijn geen geschikte normen om dat te vergelijken. Allemaal subjectief.

Maar we kunnen de resultaten in de Europese competities wel meten en vergelijken. Dat biedt op zijn minst interessant materiaal op. Het is objectief. Het zijn droge cijfers.

We zoeken een tegengewicht voor het volgende. (A) Na 25 speeldagen is er geen groot verschil in punten tussen de ploegen in de top 6. De eerste (Club Brugge) heeft er 51 en de zesde (KRC Genk) heeft er 40. Na de halvering hebben we het over een verschil van vijf punten. (B) Na 25 speeldagen is er tussen de zevende en een degradatieplaats acht punten verschil.

A en B wijst dan op een nivellering en volgens de zwartkijkers helaas een nivellering naar beneden. Het niveau is gezakt. Zeggen ze.

Is dat zo? Zijn onze (top)ploegen nu minder goed? Ik moet eerst ja zeggen. Omdat we -ik beperk me alfabetisch tot wat spelers met een B- de voorbije jaren Benteke, Biglia, Bacca, Batshuayi en vele anderen moesten laten vertrekken. Niks aan te doen. België is een opleidingsland. Nederland is dat ook. Frankrijk ook. Kwaliteit wordt naar de topcompetities gelokt. Al jaren.

En toch. Anderlecht was competitief in de Champions League in een poule met Arsenal, Dortmund en Galatasaray. Het overwintert via de Europa League. Club Brugge kwalificeerde zich voor de volgende ronde in de Europa League. Standard en vooral Lokeren haalden punten, Zulte Waregem ook. Op de UEFA-ranglijst van landen in de Europa Cups in het najaar van 2015 behaalde België een bovengemiddelde score. We staan op de hielen van Rusland. En voor bijvoorbeeld Zwitserland, Oekraïne, Griekenland en Turkije. Met Nederland pas op de zestiende plaats staan we ver voor onze Noorderbuur.

Het gemiddelde cijfer van de eerste seizoenshelft en de voorbije twaalf seizoenen, de minste en de beste score niet meegerekend, is 6,03 (Nederland: 7,59).

Door de selectie van twaalf seizoenen kiezen we voor zes van voor en evenveel van na de invoering van de play-offs. Het behaalde gemiddelde (zelfde principe voor gemiddeldeberekening) voor zes seizoenen zonder play-offs was 5,14. (Nederland: 6,89). Het gemiddelde (zelfde principe voor gemiddeldeberekening) voor zes seizoenen mét is 7,25 (Nederland: 7,87).

Sinds de invoering van de play-offs (2009) scoren we vier keer boven het jaargemiddelde. Met wat er voor dit seizoen nog in de pijplijn zit wordt dat vijf op zes boven het gemiddelde. Alleen 2010/11 was minder. Nog opvallend: de voorbije drie seizoenen halen we meer coëfficiënt-punten dan Nederland.

Maken de play-offs onze clubs in Europa dan toch sterker? Is het niveau hier dan toch hoger dan in de Nederlandse Eredivisie? Spelen we hier dan toch beter voetbal dan tien jaar geleden? #durftevragen

Durf te antwoorden: ik vind van wel. 

604 keer gelezen