Spanje en Portugal vechten "TPO" aan

De Spaanse en Portugese voetballiga leggen zich niet neer bij het verbod op Third Party Ownership (TPO) en stappen naar de Europese Commissie.

Third Party Ownership is een constructie waarbij een club de financiële rechten van een speler niet zelf in handen heeft, maar deze overdraagt naar een derde partij. Vaak zijn dat managers. Clubs die niet voldoende geld hebben om een bepaalde speler aan te trekken, kunnen dat op deze manier toch nog doen. Het systeem is vooral populair in Zuid-Amerika maar ook in Europa komt het steeds meer voor. Felipe Gedoz van Club Brugge is een voorbeeld van een Third Party Ownership constructie. Club Brugge beschikt maar over 65% van de transferrechten van de speler, de rest van de rechten zijn verdeeld onder investeerders.

Op 19 december besliste het Uitvoerend Comité van de FIFA om het TPO-systeem vanaf 1 mei 2015 te verbieden maar dat zien de Spaanse en de Portugese voetballiga dus niet zitten. Zij vinden dat clubs hun fundamentele rechten zoals werk en vrijhandel beknot worden en dreigen met miljoenenclaims. 

580 keer gelezen