De strafste stoten van Rik Coppens

De Antwerpse voetballegende Rik Coppens, die is overleden op 84-jarige leeftijd, zal voor altijd bekendstaan om zijn straffe stoten op en naast het veld. Het lijstje van rake uitspraken en fraaie doelpunten van de Antwerpenaar met veel branie is schier eindeloos. Een kleine selectie:

Penalty in twee tijden:

Tijdens een interland met de Rode Duivels tegen IJsland in 1957, krijgt Coppens een geniale ingeving. Wanneer hij een penalty mag trappen bij een 4-0-voorsprong voor België, zegt hij tegen ploegmaat André Piters: “En deux temps, in twee tijden.” Vervolgens trapt Coppens de bal niet rechtstreeks op doel, maar zet hij een één-tweetje op met Piters. Resultaat: de doelman staat voor aap en Coppens scoort in een leeg doel. 25 jaar later doet Johan Cruyff het kunstje na met de hulp van Jesper Olsen.

Doelpunt met de hak

In december 1952 maakt Coppens waarschijnlijk zijn mooiste doelpunt ooit. Op een besneeuwd veld scoort hij tegen aartsrivaal Antwerp met de hak. Een voorzet vanop rechts lijkt voorbij te waaien, maar Coppens duikt naar voren en trapt de bal, met de hak van zijn voet, over zich in doel. Geniaal.

Winst tegen Duitsland

In september 1954 nemen de Rode Duivels het op tegen wereldkampioen West-Duitsland. De Duitse verdediger Werner Liebrich hield tijdens het WK de Hongaarse wereldster Ferenc Puskas nog uit de match, maar tegen Rik Coppens ziet Liebrich sterretjes. De Belgen winnen uiteindelijk met 2-0, de laatste Belgische zege tot nu toe tegen Duitsland. Coppens laat de schoen die hij toen aanhad, vergulden als zijn Gouden Schoen.

1242 keer gelezen