Rik Coppens (84) overleden

De Antwerpse voetballegende Rik Coppens is overleden op 84-jarige leeftijd. Coppens maakte vooral carrière bij Beerschot en de Rode Duivels. Hij werd in 1954 ook de eerste winnaar van de Gouden Schoen. Coppens sukkelde de laatse maanden met zijn gezondheid en verbleef sinds 10 december 2014 in het ziekenhuis.

Coppens maakte in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw furore als balvirtuoos bij Beerschot, waar hij tot levende legende uitgroeide. Coppens werd tweemaal topschutter en kroonde zich in 1954 tot eerste winnaar van de Gouden Schoen.

Ook bij de Rode Duivels liet Coppens zijn genialiteit bewonderen. Zo zorgde hij in 1957 voor een wereldprimeur door tijdens een interland tegen IJsland een penalty niet rechtstreeks naar doel te trappen, maar te passen naar zijn ploegmaat André Piters. Via een één-tweetje kwam de bal opnieuw bij Coppens, die de bal maar binnen te leggen had. Later werd dit legendarische doelpunt gekopieerd door de wereldster Johan Cruyff.

'Koning van het Kiel'

De geboren en getogen Antwerpenaar was erg geliefd bij het publiek en werd de 'Koning van het Kiel'. Coppens viel niet alleen op het veld op, hij scoorde met zijn vranke taal ook naast het veld. Als volksfiguur werd hij een echte legende bij Beerschot.  

"Onze club deelt in het verdriet bij het heengaan van deze 'grote mijnheer'", laat het bestuur van het huidige Beerschot-Wilrijk weten. "We wensen zijn echtgenote Denise alle sterkte."

Bekijk de penalty in twee tijden van Rik Coppens:

In september werd Coppens nog gevierd in 'zijn' Beerschot: 

2124 keer bekeken