Goed geslapen?

Een verlengd voetbalweekend met een inhaalwedstrijd en de halve finales in de Beker van België. Tom Coninx blikt terug. 

Het was weer een korte nacht voor de voetballiefhebber. De inhaalmatch Racing Genk - Oostende en de Brugse derby Club Cercle in de beker verlengden ons voetbalweekend met veel commotie en weinig rust. 

De supporters van Genk hebben een reden om wakker te liggen de jongste weken. Genk zal nog serieus moeten knokken om in play-off 1 te geraken. Hoe 'unhappy' coach McLeish ook was na het zwakke 1-1 gelijkspel tegen het zwalpende Oostende, hij heeft er zelf ook schuld aan want de hand van de Schot is niet te zien in het spel van de jonge Genkse bende.

Genk voetbalt zonder inspiratie. Hier en daar is er wel een lichtpunt -ik denk aan de talentrijke Siebe Schrijvers- maar echt jongens die er bovenuit steken zie je toch niet in de Cristal Arena. Zeker niet vergeleken met de weelde in Brugge of Brussel. Is het daarom dat je hier en daar al kan horen dat het misschien niet slecht is dat Genk voor een keer buiten de top zes valt om dan definitief orde op zaken te zetten. Het mag dan relatief rustig zijn in de Genkse tribunes sinds het vertrek van directeur Dirk Degraen en van zijn rechterhand Gunther Jacob, veel nieuwe sportieve beleidsplannen met visie liggen er voorlopig niet op tafel.

Ook In Oostende zullen er wel een paar vrienden wakker gelegen hebben na de behekste 1 -1. Vooraf hadden ze bij Oostende waarschijnlijk getekend voor een punt na een slappe nul op negen maar door de dubieuze beslissingen van scheids Delferière kookte het potje nog maar eens over bij trainer Fred Vanderbiest. Hij wist dat een nieuwe nederlaag hem zo goed al zeker zijn kop had gekost. VDB bedankte opgelucht zijn voorzitter Marc Coucke die via Twitter al had laten weten dat de scheidsrechters zijn ploeg nu al vier weken na mekaar benadelen. 

Waar ze het minst geslapen hebben volgens mij is bij Cercle Brugge. Voor de tweede keer in korte tijd werden ze vernederd door stadsrivaal Club en weg finale van de Beker van België. Coach Arnar Vidarsson heeft waarschijnlijk geen oog dicht gedaan. Hij stuurde een B-ploeg de mat op en greep zelfs niet in toen het op slag van  rust 1 -1 werd. Onbegrijpelijk. De ervaren Hans Cornelis zag een zevende bekerfinale door de neus geboord. Hij kwam niet van de bank en ook Maarten Martens niet. Nochtans heeft die niet al teveel gespeeld in Griekenland en nood aan meer matchritme.

Voor Vidarsson zijn de match van zondag tegen Anderlecht en de degradatiestrijd belangrijker. Hij was fier op zijn jonge invallers die heel wat ervaring konden opdoen tegen het sterke Club. Bijleren door een 5-1 pandoering. Dat zal wel. Maar een puik resultaat tegen Club had ook een mentale boost kunnen geven voor de match zondag tegen Anderlecht en voor de strijd onderin.

Wie op twee matchen van een finale staat moet sowieso voluit voor het allerhoogste gaan. Zeker als je volgende match pas vijf dagen later is. Anders stop je beter met topsport. Ga dan in provinciale voor het bord staan. Al vermoed ik dat ze zelfs daar tot het uiterste zullen gaan om een finale te spelen. Een uniek moment in het leven van elke voetballer.

Altijd positief afronden, is hier de boodschap. Deze keer met de complimenten voor Club en Michel Preud'homme. Opnieuw vijf keer scoren en blijven winnen is heel knap. Wie gaat Club afstoppen richting beker en titel? De eerste titel in tien jaar. 'Joske' Izquierdo en Gedoz zijn nu al levende legendes in Brugge aan de Club-kant. Al zal Kortrijk het dit weekend wel proberen. Zondag weten we alweer meer. Afspraak rond kwart voor elf met Wim en Aad. En tussendoor toch maar even bijslapen.

 

Tot snel! Tom.

735 keer gelezen