Ivoorkust naar finale Africa Cup

Ivoorkust heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Africa Cup. De Oranje Olifanten wonnen met 3-1 van de Democratische Republiek Congo en speelt in de finale tegen gastland Equatoriaal Guinea of Ghana. 

Yaya Touré bracht Ivoorkust na twintig minuten op voorsprong via een harde knal. De voorsprong bleef niet lang op het scorebord staan, want drie minuten laten kreeg Congo een penalty na handspel van Eric Bertrand Bailly. Dieumerci Mbokani (ex-Anderlecht en Standard) nam zijn verantwoordelijkheid en bracht zijn land op gelijke hoogte, meteen zijn derde doelpunt op deze Africa Cup. Net voor de rust kon Ivoorkust opnieuw scoren. Het was Gervinho die de bal tegen de netten trapte. 

In de tweede helft waren er kansen voor beide ploegen, maar het was Sergio Wilfried Kanon van Ivoorkust die de wedstrijd besliste in het voordeel van zijn land. Zo staan de Ivorianen voor een vierde keer in de finale van de Africa Cup. De voorbije drie keer eindigde de wedstrijd telkens op 0-0 en kwamen er strafschoppen. Ivoorkust kon één keer winnen, in 1992 van Ghana. In 2006 en 2012 trok het aan het kortste eind tegen Egypte en Zambia. 

De uitschakeling van Congo betekent ook de terugkeer van een aantal spelers naar de Belgische competitie. Mbemba en Kudimbana kunnen terugkeren naar Anderlecht. Kabananga, Kebano, Mandanda en Kage naar respectievelijk Cercle Brugge, Charleroi en Racing Genk. Lokeren zal nog wat langer moeten wachten op doelman Copa. 

268 keer gelezen