De Witte wil competitiehervorming

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte heeft een plan klaar voor een hervorming van de competitie. Op 6 maart gaat De Witte zijn plan voorleggen op de Algemene Vergadering van de Pro League. Dan moet hij een meerderheid van 80% (13 van de 16 stemmers) vinden om de competitie te kunnen hervormen. De Witte wil een eerste klasse met 14 in plaats van 16 ploegen. Ook de tweede klasse zou meteen grondig hervormd worden. Dat zegt hij in de kranten van de groep Sudpresse. 

In het plan van De Witte zouden er maar 14 profclubs overblijven: "14 clubs in eerste klasse en 10 clubs in tweede klasse. het huidige aantal van 34 clubs (16 in eerste en 18 in tweede klasse) is gewoon teveel. Elke ploeg speelt op een seizoen dan 36 wedstrijden. Voor eerste klasse betekent dit een reguliere competitie met 26 speeldagen en 10 speeldagen play-offs. 6 ploegen spelen dan play-off 1 zoals nu het geval is en 8 ploegen spelen play-off 2. PO III wordt dan afgeschaft. In tweede klasse spelen alle clubs 4 keer tegen elkaar, waarna een uitgebreidere eindronde volgt."

Enkel over de zakkers uit eerste klasse twijfelt De Witte nog. "We kunnen met een rechtstreekse daler en 1 ploeg die de eindronde moet spelen werken." Deze formule wordt nu gehanteerd. "We kunnen ook de laatste in eerste rechtstreeks laten zakken en de nummer 12 en 13 de eindronde laten spelen. Maar dan zitten we maar met 5 ploegen in play-off 2, en dat is zeker niet ideaal. Daarom kunnen we ook de nummer laatst en voorlaatst de eindronde laten spelen met de tweedeklassers. Zonder rechtstreekse daler dus. Over dit deel van het plan kan nog gediscussieerd worden" aldus De Witte.

Een ander idee is om niet langer naar gewonnen wedstrijden te kijken bij gelijke punten. "Ik wil naar het doelsaldo kijken. We zijn haast het enige land waar het aantal overwinningen belangrijker is dan het aantal goals." De Witte zou z'n hervormingsplan graag in werking zien treden in het seizoen 2016/2017.

476 keer gelezen