Kamelen en redders uit Egypte

“Dure vogels buiten, jonge gasten in de ploeg. Maar waar zit Samy?” VTM Sportchef Peter Denruyter over de mopperende Lierse supporter. 

De eenzame Lierse SK supporter snapt er hoe langer hoe minder van. Maged Samy, in 2008 held en redder van het stamnummer, is onzichtbaar. Terug naar Afrika. Geen levend wezen op Lier die de man de voorbije maanden nog zag. Zelfs de VIP parkeerplaats voor ‘s mans sportkar aan de Carré in Willebroek blijft tegenwoordig leeg. Ferme voorzitter!

Ja, Radzinski en Stojanovic hadden schijnbaar een rechtsreekse lijn naar huize Wadi Degla, een bizar Egyptisch bedrijf. Hotels en residenties bouwen, boten verkopen, winkel-bioscoop-amusementscentra neerkwakken in de woestijn, luxe resorts aan de Rode Zee uitverkopen. En voetballertjes opleiden. Met Arsenal heeft Samy een topsportschool in eigen land. Toch een referentie!

Tussen al die luxe staat op de mooie website ook nog altijd Mechelsesteenweg 380 in Lier als Europees hoofdkwartier.  Juist ja, het mistroostige stadion van Lierse SK. Een hoop versleten stenen die nog nauwelijks eerzucht en historie uitstralen. Ver weg de landstitel in 1997.

"Over 3 jaar Champions League en meedoen voor de top in België”, zei de kersverse chef toentertijd. Dat klinkt elke failliete club hemels. De farao belooft. Langoureus kijken de fans naar die indrukwekkende man met zijn Ferrari’s en vastgoed. De realiteit vervaagt. De Egyptische ponden stromen aan een hoog tempo. Een bont internationaal gezelschap strijkt neer. Vlaamse namen verdwijnen van de spelersfeuille. En nu? Nu is de club zo goed als weg. Net als Turnhout dat als satellietclub van Lierse een horde onbekende Egyptenaren over zich heen kreeg.

Zondag om 20u06 het hoogtepunt van een zieke week. Vuurpijlen, frustratie. Match stilgelegd. De onmacht van de Geelzwarte fans. Vertrokken gezichten. Ze willen wel hoor, die enkele duizenden die er elke 14 dagen weer staan. Helaas. Hun spandoekjes zijn van dezelfde kwaliteit als de ploeg.

Lierse hangt helemaal vast aan Samy en kornuiten. Geen uitweg behalve een schuldenberg van Griekse proportie. Het is doordoen of het is over. Geen keuze dus. Of zien we het allemaal te eenzijdig. 

De nieuwste trainer Olivier Guillou zei: “Mensen als Samy die investeren in opleiding moet je dankbaar zijn”. Wereldvreemde uitspraak? De neef van de ons aller bekende Jean-Marc, inderdaad die van de Académie, wordt omschreven als trekpop van Samy zonder trainers diploma. Voor de show zetten ze er een arme Belg naast, met diploma.

Misschien zit er meer achter, is er nog maar eens een plan uit de bol van de Egyptenaar gerold. Olivier Guillou werkte in een Académie in Algerije, bij FC Parijs en spreekt alleen Frans. Zijn visie is glashelder: de jeugd speelt. Techniek gaat voor alles. Zes anciens, al is dat in Lierse termen “relatief”, mochten meteen opkrassen. De rekening beperken. Voorzitter Samy al meteen blij.

Niet meer uitgeven dan je hebt. Is dat geen Vlaamse boerenwijsheid? Toch positieve invloed op de grootinvesteerder. Zo onlogisch? Met een kern van maar liefst 35 spelers leeft Lierse Sportkring al jaren boven zijn stand. En bovenal deden de jongeren het tegen Standard helemaal niet slecht. Toch?

Lierse kan putten uit de fenomenale opleidingscentra, van nonkel Jean-Marc Guillou, onder andere in Tongerlo. Goedkope jonge gasten waar we de komende jaren veel van gaan horen. Bij Lierse of bij de collega’s die ook al eens gaan snuisteren in de buurt van de abdij. Eén ding moet je ze allemaal nageven: ze kunnen voetballen. Meer dan dat. Wie uit de Académie komt heeft een superieure voetbaltechniek. Wonderbaarlijk bij enkelen.

Gemiste kansen? Zeer zeker. Aad De Mos zij het 14 dagen geleden in Stadion: “Menzo ontslaan was de grootste fout! Hij werkte met de jonge gasten en als het even niet meezit moet je dat accepteren”. Zou Samy daar nu niet over nadenken? Slecht advies gekregen?

Het resultaat is pijnlijk. Seizoen om zeep. De 2de klasse komt heel dicht.

Te laat? Helaas Lierse supporters. Zonde. Maar toch succes in de eindronde.

1255 keer gelezen