Voorstel hervorming tweede klasse

De Nationale Voetballiga, de belangenvereniging voor tweedeklassers, willen de tweede voetbalklasse grondig te hervormen. Dat blijkt uit een voorstel dat werd overgemaakt aan de Pro League, de belangenvereniging voor eersteklassers. De tweedeklassers stellen een nieuwe promotie- en degradatieregeling voor.

In het voorstel van de Nationale Voetballiga, dat door persagentschap Belga ingekeken werd, daalt het aantal tweedeklassers van 18 naar 16 teams en verdwijnt Play-off III in eerste klasse. Ook de licentievoorwaarden zouden wijzigen.

De kampioen in tweede zou nog steeds rechtstreeks stijgen, maar de eindronde zou een volwaardige play-off worden tussen de drie periodekampioenen en de vicekampioen van tweede klasse, samen met de laatste en voorlaatste uit eerste klasse. Zij spelen dan een mini-competitie van tien speeldagen. De winnaar stijgt (of blijft) in eerste klasse, de andere vijf teams spelen het volgende seizoen in tweede.

Strengere licentievoorwaarden

Op vraag van de Pro League, stelt de Nationale Voetballilga ook strengere licentievoorwaarden voor. Zo zouden tweedeklassers al in februari in regel moeten zijn met hun infrastructuur, willen ze kans maken op promotie naar eerste klasse.

Het voorstel van de Voetballiga werd zo'n twee weken geleden overgemaakt aan de Pro League, die het toen al besprak in zijn raad van bestuur. Daar werd echter beslist om het door te sluizen naar de algemene vergadering van komende maand januari. Die zal zich buigen over de concrete plannen, en er zich al dan niet positief over uitspreken.

Indien dat het geval is, staat niets een competitiehervorming vanaf het seizoen 2015-2016 nog in de weg. De deadline voor een definitief akkoord ligt pas in maart.

706 keer gelezen