FIFA-rapport dan toch openbaar

Het FIFA-rapport omtrent de toekenning van het WK van 2018 aan Rusland en van 2022 aan Qatar zal dan toch openbaar gemaakt worden. Dat is een opmerkelijke beslissing omdat de FIFA eerst weigerde om het rapport vrij te geven. Vorige maand concludeerde FIFA op basis van het rapport dat er geen sprake was van corruptie of omkoping bij de toekenning van de WK’s.

Half november werd het FIFA-rapport afgeleverd door onderzoeker Michael Garcia. Op basis van dat rapport concludeerde FIFA dat Rusland en Qatar werden vrijgepleit van corruptie bij de toekenning van het WK in 2018 en 2022. Garcia ging hier niet mee akkoord en ging in beroep tegen die beslissing. Dat beroep werd deze week verworpen. Daarop kondigde Garcia zijn ontslag aan bij FIFA.

Twee dagen na het ontslag van Garcia beslist FIFA nu om het rapport toch vrij te geven. “Wij zijn altijd vastberaden geweest dat de waarheid gekend moet zijn” aldus FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Het rapport wordt wel pas openbaar nadat alle lopende onderzoeken naar enkele individuen zijn afgerond. Het rapport wordt óók nog eens geredigeerd om te vermijden dat namen van getuigen worden vrijgegeven.

Blatter benadrukte ook nog dat FIFA niet zal terugkomen op de toekenning van de WK’s aan Rusland en Qatar. 

 

169 keer gelezen