Belgisch voetbal beter of slechter?

Zijn onze (top)ploegen nu minder goed dan een aantal jaren geleden? Is er een nivellering naar beneden, omwille van kwaliteitsverlies? Ik moet eerst zeggen van ja omdat we de voorbije jaren Benteke, Biglia, Bacca, Batshuayi en vele anderen moesten laten vertrekken. Niks aan te doen. België is een opleidingsland. Nederland is dat ook. Frankrijk ook. Kwaliteit wordt naar de topcompetities gelokt. Al jaren. 

En toch. Anderlecht was competitief in de Champions League in een poule met Arsenal, Dortmund en Galatasaray. Het overwintert via de Europa League. Club Brugge wint in zijn groep en overwintert ook in de Europa League. Standard en Lokeren halen punten. België behaalde in een half Europees seizoen een heel goed puntentotaal voor 2014-15 op de UEFA Landenranglijst. Een voor België bovengemiddelde score werd het. En beter dan bijvoorbeeld Oekraïne, Zwitserland, Turkije, Griekenland en Nederland. 

Ik heb een berekening gemaakt voor de voorbije 11,5 seizoenen. 6 seizoenen voor de invoering van de play-offs (2009) en 5,5 seizoen na. Sinds de invoering van de play-offs scoren we 5 op de 6 keer boven het jaargemiddelde. Alleen 2010-11 was minder. Voor de derde keer op rij eindigen we boven Nederland. Dat is een trend en geen uitzondering. Dat zijn cijfers en geen uitspraak op basis van een subjectief gegeven zoals "niveau".

Maken de play-offs onze clubs in Europa dan toch sterker? Is het 'niveau' hier dan toch hoger dan in de Nederlandse Eredivisie? Spelen we hier dan toch beter voetbal dan 10 jaar geleden? De cijfers zeggen het dus, ik denk het wel.

Dirk Deferme, voetbaljournalist VTM NIEUWS

386 keer gelezen