D'Hooghe betrokken bij corruptie FIFA?

Michel D’Hooghe, voormalig voorzitter van de Belgische Voetbalbond en Club Brugge, is ondervraagd in het onderzoek naar corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA. Er wordt getwijfeld aan de correctheid bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Dat melden verschillende Britse media.

D’Hooghe, hoofd van de Medische Commissie, was één van de FIFA-leden die besloot om de WK’s toe te kennen aan Rusland en Qatar. Hij zou samen met de Duitser Beckenbauer, de Spanjaard Villar Llona, de Thai Makudi en de Chileen Mayne-Nicholls zijn verhoord door het onderzoeksteam. Volgens The Telegraph hangt hen een disciplinaire sanctie boven het hoofd, wegens belangenvermenging en inbreuken op de ethische code.

Bij de FIFA zijn ze voorlopig niet beschikbaar voor veel commentaar. “We kunnen dit niet bevestigen, noch ontkennen. Dat is een zaak voor de ethische commissie”, liet een woordvoerster weten aan het Duitse persagentschap dpa.

Er zou genoeg reden zijn om te geloven dat Michel D’Hooghe banden had met Rusland en Qatar. D’Hooghe had in 2011 al toegegeven een duur schilderij te hebben gekregen van iemand uit de Russische entourage. Bovendien werkt zijn zoon, Pieter D’Hooghe, in een ziekenhuis in Doha. “Ik heb mijn zoon nooit ingeruild voor een stem voor Qatar”, liet D’Hooghe eerder weten.  

Twee weken geleden werden Rusland en Qatar vrijgepleit van mogelijke corruptie bij de toekenning van de WK's. Maar Michael Garcia, die het onderzoek voerde, ging in beroep waardoor de zaak nu heropend is. De Nederlandse en de Belgische Voetbalbond hebben intussen ook volledig inzage gevraagd in het rapport. De twee landen waren kandidaat om in 2018 het WK te organiseren. 

211 keer bekeken