Anderlecht door het oog van de naald

Herbekijk de samenvatting op 1:20.

Met grote namen als Eddy Merckx, Paul van Himst en Marc Wilmots in de tribune hoopte paars-wit de novembermaand met een overwinning in te zetten. Besnik Hasi koos ervoor om dat terug met Silvio Proto, Vanden Borre, Michael Heylen en Youri Tielemans in de basiself te doen.

Het warme weer bracht geen grote kansen met zich mee. Anderlecht opende voorzichtig en kon geen grote druk ontwikkelen. Lokeren toonde zich sterk in de combinatie, maar kwam in het eerste kwartier evenmin in de buurt van Proto. De landskampioen moest het hebben van voorzetten van Deschacht en Archeampong, maar Mitrovic en Najar kregen de bal niet binnen het kader. Net na het halfuur sloeg Lokeren toe. Heylen liet zich in de lucht erg makkelijk aftroeven door Leye, Dutra had de ruimte voor het schot en trapte de bal met snelheid en precisie mooi in het hoekje: 0-1. Vlak na het tegendoelpunt kreeg Anderlecht een nieuwe opdoffer te verwerken. Defour tastte naar de kuit en kon niet meer verder. Hasi stuurde Conte als zijn vervanger de wei in.

Een donderpreek van Hasi tijdens de rust bracht een gretiger Anderlecht uit de kleedkamer. Odoi toonde zich alert en werkte wederom scherpe voorzetten van Deschacht en Archeampong voor de neuzen van Mitrovic en Najar weg. Lokeren liet zich niet opjagen en bleef stoïcijns kalm in balbezit. Het wandelde de middenlijn over en creëerde zelfs meer doelgevaar dan de thuisploeg. Proto moest zich reppen bij een vrije trap van Patosi en het thuispubliek mocht zich gelukkig prijzen dat een vrijstaande Leye centimeters te kort kwam op een hoekschop van de Zuid-Afrikaan. Aan de overkant woog Mitrovic onvoldoende, op de verdediging van Lokeren weliswaar, en kon enkel dreigen met één kopballetje in de handen van Copa.

Anderlecht slikte de afgelopen weken regelmatig doelpunten in blessuretijd, maar sloeg dit keer zelf toe. Vanden Borre schilderde de bal erg frivool op het hoofd van Cyriac, die met een harde kopslag zijn landgenoot verschalkte. Paarswit kende een zwakke generale repetitie met oog op de confrontatie met Arsenal en mag zich gelukkig prijzen met het behaalde punt. 

7721 keer bekeken