België verpulvert Andorra met 6-0

De Rode Duivels hebben in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd in groep B, tegen Andorra, met maar liefst 6-0 gewonnen. De doelpunten kwamen op naam van Kevin De Bruyne (31. pen, 34.), Nacer Chadli (37.), Divock Origi (59.) en Dries Mertens (65., 68.).

Bondscoach Marc Wilmots had donderdag nog kalmte en geduld gepredikt, maar zijn troepen trokken meteen naar voren. Nog in de openingsminuut trof De Bruyne vanuit een scherpe hoek de paal. De Rode Duivels, die Eden Hazard met een pijnlijke teen moesten missen, waren bijzonder dominant. Voor Andorra, dat overwegend op amateurspelers teert, was het pompen of verzuipen.

Op het kwartier duwde Origi, op voorzet van De Bruyne, het leer tegen de paal. Zes minuten later gooide de middenvelder van Wolfsburg de bal opnieuw voor doel, ditmaal spatte de poging van Origi uiteen op de onderkant van de dwarsligger. Zo stond het doelhout driemaal het openingsdoelpunt in de weg.

Na een halfuur was de ban dan eindelijk gebroken. De Bruyne zette een strafschop feilloos om, nadat Ayala Mertens had neergetrokken. De bedrijvige De Bruyne mocht drie minuten later na een snelle omschakeling opnieuw juichen. Chadli zorgde er in de 37e minuut, op voorzet van Jan Vertonghen, voor dat de Rode Duivels met een 3-0 voorsprong konden gaan rusten.

Na de pauze drongen de Rode Duivels niet meteen aan voor een vierde goal. Het was wachten tot de 59e minuut, toen Origi van net buiten de grote rechthoek mooi in de linkerbenedenhoek besloot. Zes minuten later viel een voorzet van Alderweireld op de lat, de goed gevolgde Mertens tikte simpel de 5-0 binnen. De lichtvoetige vleugelspeler van Napoli knalde luttele minuten later zijn tweede van de avond tegen de netten. Thibaut Courtois, speelklaar bevonden na het neurologisch onderzoek van vrijdagmorgen, moest in de hele wedstrijd geen enkele keer de handen uit de mouwen steken.

In de andere wedstrijden van groep B eindigden Cyprus-Israël op 1-2 en Wales-Bosnië-Herzegovina op 0-0. Maandag trekken de Rode Duivels naar Zenica, waar ze het opnemen tegen de Bosniërs. Andorra ontvangt dan Israël, Cyprus trekt naar Wales.

2721 keer gelezen