Lokeren verslaat Metalist met 1-0

Sporting Lokeren heeft op de tweede speeldag in groep L van de Europa League in het eigen Daknamstadion met het kleinste verschil (1-0) gewonnen van het Oekraïense Metalist Kharkiv. Uitblinker Nill De Pauw scoorde diep in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd.

Voor Lokeren was het de eerste zege ooit in de groepsfase van de Europa League. De Belgische Bekerwinnaar komt na twee speeldagen met drie punten naast Trabzonspor op de gedeelde tweede plaats in groep L. Legia, dat verrassend met 0-1 ging winnen in Turkije, is met zes op zes alleen leider. Metalist is puntenloos laatste.

Lokeren was baas in de eerste helft en dwong een aantal goede kansen af, maar door een gebrekkige afwerking bij de thuisploeg werd er voor de rust niet gescoord. De Lokerse aanvallen kwamen bijna allemaal van op links, waar Denis Odoi en Nill De Pauw mekaar blindelings vonden. De Pauw leverde enkele prima voorzetten af, maar onder meer een bedrijvige Besart Abdurahimi kon Metalist-doelman Disljenkovic niet verschalken. Ook door het centrum wou het voor de Oost-Vlamingen maar niet lukken. Mbaye Leye en Hans Vanaken werden knap alleen voor de doelman gezet, maar ook de diepe spits en het Lokerse goudhaantje kwamen niet tot scoren. Leye zag zijn schot geblokt door de Metalist-goalie en haalde er een corner uit, Vanaken dacht het mooi te doen, maar zijn lob kwam er door een slechte controle niet uit. Een zwak Metalist kon daar voor de pauze amper iets tegenover zetten. Defensief stapelde de club van de metaalwerkers de fouten op, aanvallend kwamen ze enkel via een goeie actie van Kobin en woelwater Bolbat (2x) in de buurt van Copa.

Hetzelfde scenario na de pauze op Daknam. Abdurahimi zette zich goed door en snelde voorbij enkele Metalist-verdedigers, het schot van de Macedoniër strandde echter op de vuisten van Disljenkovic. Metalist-coach Rakhaiev had tijdens de rust ongetwijfeld gewezen op de ruimte op de linkerflank bij Lokeren en de Oekraïners kwamen er gaandeweg de tweede helft dan ook een paar keer uit. Na 67 minuten stak Metalist voor de eerste keer de neus aan het venster. Na een goeie actie op rechts haalde draaischijf Cleiton Xavier uit, zijn schot zoefde over. Het doelpunt viel echter aan de overkant. Uitblinker De Pauw trok op avontuur en plaatste het leer onhoudbaar in de verste benedenhoek (1-0). Twee minuten later had invaller Dessers de 2-0 aan de voet, maar de voormalige speler van OHL vond de doelman op zijn weg Lokeren kwam nooit meer echt in de problemen en boekte zo een kleine, maar verdiende overwinning op het Europese toneel.

795 keer gelezen