Jason Denayer nieuwe Rode Duivel

Jason Denayer is de opvallendste naam die door bondscoach Marc Wilmots geselecteerd is voor de EK-kwalificatiematchen tegen Andorra en Bosnië-Herzegovina. De 19-jarige centrale verdediger speelt bij het Schotse Celtic Glasgow. Maar is wel eigendom van Manchester City, de club van Vincent Kompany, dat hem voor één jaar uitleent aan Celtic.

Denayer is geboren in Brussel en heeft Congolese roots. In de jeugdcategorieën speelde Denayer voor Anderlecht. Maar in 2012 ging hij op 17-jarige leeftijd via de Jean-Marc Guillou academie naar Manchester City. Daar werd hij omgevormd van spits tot centrale verdediger. Hij speelde samen met een andere Belg, Mathias Bossaerts bij de Elite Development Squad, de reservenploeg die spelers moet klaarstomen voor het eerste elftal.

Begin dit jaar mocht Denayer van coach Pellegrini mee op oefenstage met de A-kern van City. Hij speelde toen mee in een oefenwedstrijd tegen Dundee. Omdat Denayer nog niet klaar was voor een stek in de A-kern werd hij uitgeleend aan Schots kampioen Celtic Glasgow. In z’n debuutwedstrijd voor Celtic, opnieuw tegen Dundee, scoorde Denayer meteen het eerste doelpunt. Ondertussen is de 19-jarige Denayer uitgegroeid tot een vaste waarde bij Celtic. Hij scoorde al 2 doelpunten voor de Schotse club.

Hij werd ook al geselecteerd voor de nationale beloften. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus scoorde Denayer in een 0-6 overwinning tegen Cyprus. Dat vertaalt zich nu in een eerste selectie voor de Rode Duivels. 

662 keer bekeken