Rudy Lanssens over gebuisde Nzolo

Jerôme Efong Nzolo mag dus nog tot einde februari geen wedstrijden fluiten in de Jupiler Pro League. Geen idee hoe de man scoort op z’n theoretische testen, maar hij is wel viervoudig scheidsrechter van het jaar (voor het laatst in 2013). Dan moet je op z’n minst toch een beetje sympathie en respect hebben afgedwongen bij de bijna 300 profvoetballers die ons land rijk is (en die voor zo’n trofee mogen stemmen).

De Referee Office van de Belgische Voetbalbond zal wel gelijk hebben in z’n stelling dat een topscheidsrechter een minimum aan fysieke conditie moet hebben. Vraag is alleen of het daarmee niet zichzelf in de vingers snijdt. A-scheidsrechters liggen niet dik gezaaid. Toppers met ervaring en charisma nog minder dik.

Wat is uiteindelijk voor een scheidsrechter het belangrijkst? Dat hij snel (en lang) genoeg kan lopen of dat hij spelfases correct beoordeelt en wedstrijden in goede banen leidt? Met alle sympathie voor de Referee Office: wij zijn eerder geneigd om voor het tweede te kiezen. Een spits die pakweg 20 keer scoort per seizoen hou je toch ook niet aan de kant omdat hij te zwaar staat, of niet genoeg meeverdedigt? Die sleur je desnoods door om het even welke test, zolang hij maar blijft scoren.

Zou er iemand zich spcifiek bezighouden met Nzolo? Hem wekelijks begeleiden zodat hij zo snel mogelijk wel het vereiste fysieke niveau haalt? Desnoods de vooropgestelde datum (24 februari – over exact 5 maanden dus) al dan niet drastisch vervroegen zodra ‘m dat lukt? Nzolo heeft naar verluidt een eigenzinnig karakter. Misschien ook is hij niet ernstig genoeg met z’n vak bezig (in z’n hoofdberoep werkt Nzolo met probleemkinderen). Maar als het al zo moeilijk is om topscheidsrechters te kweken (en zelfs scheidsrechters tout court): gooit de Referee Office in het geval van Nzolo dan niet het kind met het badwater weg?

Nzolo is net deze week 40 geworden. Hij heeft 8 jaar ervaring in de Jupiler Pro League. Hij is ook al 6 jaar internationaal scheidsrechter. En hij is dus 4 keer verkozen tot scheidsrechter van het jaar. Zo iemand 5 maanden op de strafbank zetten, met alle kans dat hij (dan maar) definitief afhaakt, lijkt ons een beetje zonde.

 

816 keer gelezen