Anderlecht in de CL: de voorbije jaren

Anderlecht begint vanavond aan zijn derde Champions League-campagne op rij. Het wil vooral beter doen dan vorig jaar, toen pakte het slechts 1 punt uit 6 wedstrijden. Hier een overzicht van het parcours van Anderlecht in de Champions League van de voorbije jaren:

Seizoen 2013-2014

Als landskampioen plaatst Anderlecht zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Paars-wit zit in pot 4 en komt terecht in groep C met Benfica, PSG en Olympiakos als tegenstanders. Anderlecht begon aan de campagne op het veld van Benfica. Het elftal van John Van Den Brom speelde een zwakke wedstrijd en ging met 2-0 onderuit. In de volgende wedstrijden ging het van kwaad naar erger.  Anderlecht verloor thuis kansloos met 0-3 van het Griekse Olympiakos en drie weken later werd paars-wit met 0-5 vernederd door het Franse PSG. Superster Zlatan Ibrahimovic maakte toen 4 doelpunten.

In Parijs speelde Anderlecht wel een degelijke wedstrijd en het slaagde erin een punt te pakken dankzij een 1-1 gelijkspel. De opflakkering was van korte duur want nadien werd ook nog verloren van Benfica (2-3) en Olympiakos (3-1). Anderlecht eindigde laatste met slechts 1 punt.

Seizoen 2012-2013

Anderlecht mocht als landskampioen normaal rechtstreeks deelnemen aan de groepsfase, maar Champions League-winnaar van het jaar ervoor Chelsea wist zich niet te kwalificeren via de competitie. Omdat Chelsea als winnaar automatisch geplaatst is, moest Anderlecht zijn rechtstreekse plaats in de groepsfase afstaan en alsnog voorrondes spelen. In de derde voorronde werd het Litouwse Ekranas makkelijk opzij gezet. In de laatste voorronde had paars-wit heel wat meer moeilijkheden met het Cypriotische Limasol. In Cyprus werd met 2-1 verloren, maar in de terugwedstrijd zorgden Mbokani en Iakovenko voor een 2-0 zege.

In de groepsfase kwam Anderlecht uit tegen AC Milan, Zenit Sint-Petersburg en Malaga. Anderlecht begon bemoedigend aan de campagne na een 0-0 gelijkspel op het veld van Milan. Paars-wit was vol vertrouwen voor de komst van het Spaanse Malaga, maar die wedstrijd werd een ontgoocheling na een 0-3 nederlaag. Ook tegen Zenit werd er met 1-0 verloren.

Het geloof kwam weer helemaal terug toen Anderlecht thuis wel wist te winnen van de Russen. Mbokani zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Door die overwinning sprong Anderlecht naar de derde plaats. Thuis tegen Milan ging Anderlecht wel opnieuw de boot in, deze keer werd het 1-3. Een 2-2 gelijkspel op de slotspeeldag zorgde ervoor dat Anderlecht een verdienstelijke campagne afsloot met 5 punten, maar wel op een laatste plaats in de groep.

Periode 2007-2012

In een periode van 6 jaar lukte het Anderlecht niet om de groepsfase van de Champions League te halen. Het werd 4 keer uitgeschakeld, waarvan de meest in het oog springende confrontatie die tegen het Servische Partizan Belgrado was. Zowel in de heen-als de terugwedstrijd werd het 2-2. Anderlecht verloor uiteindelijk na strafschoppen. Suarez, Biglia en Boussoufa mistten voor paars-wit, dat tevreden moest zijn met een plek in de Europa League. Daar wist het wel te overwinteren, maar later bleek het Nederlandse Ajax te sterk.

 

 

 

726 keer gelezen