Kwalificatie EK 2016: Oranje mist start

De kwalificatiecampagne voor het EK Voetbal 2016 is begonnen. In de groep van de Belgen is Bosnië-Herzegovina met een valse noot begonnen. De Bosniërs leden in hun openingsduel een erg verrassende 1-2 thuisnederlaag tegen Cyprus. Ook Nederland beet in het zand, tegen Tsjechië. Kroatië en Italië deden wel wat moest.

Bosnië was nochtans goed aan de partij begonnen in Zenica, want al na zes minuten lukte Ibisevic de 1-0. Op slag van rust maakten de Cyprioten echter gelijk via Christofi. Diezelfde Christofi zorgde in minuut 73 voor de 1-2, in de ultieme slotfase liet Pjanic vanop de stip de 2-2 nog liggen.

In de tweede wedstrijd in groep B had Wales meer dan zijn handen vol met Andorra. Voetbaldwerg Andorra, pas het nummer 199 op de FIFA-ranking, nam een droomstart en klom na zes minuten op voorsprong via kapitein lldefons Lima, die een strafschop omzette. Wales reageerde en in de 22e minuut maakte de onvermijdelijke Gareth Bale gelijk. Negen minuten voor affluiten trapte diezelfde Bale de 1-2 op het bord.

De openingswedstrijd van de Rode Duivels in groep B, dinsdag in en tegen Israël, werd omwille van de onveilige situatie in dat land verplaatst naar 31 maart 2015. De selectie van Marc Wilmots begint op 10 oktober aan zijn EK-kwalificatiecampagne. Dan zakt Andorra af naar het Brusselse Koning Boudewijnstadion

Groep A

Het Nederlands voetbalelftal is begonnen met een nederlaag bij Tsjechië (2-1). Invaller Vaclav Pilar tekende in blessuretijd voor de winnende treffer. Borek Dockal had de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong gebracht. Stefan de Vrij kopte Oranje na 55 minuten op gelijke hoogte.

Nog in groep A ging Turkije met de billen bloot in IJsland. De thuisploeg haalde het in Reykjavik met ruime 3-0 cijfers. Eerder op de avond speelden Kazachstan en Letland 0-0 gelijk. De tweede speeldag in de groep wordt op 10 oktober afgewerkt.

Groep H

Kroatië ontving thuis in groep H voetbaldwerg Malta, en zag hoe verdediger Steve Borg al na een halfuur rood kreeg. Het inspireerde de Kroaten pas na de pauze om afstand te nemen via een doelpunt van Real Madrid-middenvelder Luka Modric (46e). Negen minuten voor affluiten zorgde Kramaric voor de 2-0.

In diezelfde groep H moest Italië op verplaatsing zien af te rekenen met de stugge Noren. Dankzij een doelpunt van Simone Zaza na een kwartier mocht La Squadra gaan rusten met een 0-1 voorsprong. Op het uur bezegelde Bonucci het lot van de Noren.

Eerder op de avond sprokkelde ook Bulgarije de drie punten in groep H, al liep dat niet van een leien dakje. De Bulgaren leken in Bakoe lange tijd op puntenverlies af te stevenen tegen Azerbeidzjan, tot Hristov drie minuten voor affluiten de 1-2 tegen de netten prikte.

785 keer gelezen