WK vanaf 2026 met 48 landen

Het WK krijgt vanaf 2026 liefst 48 deelnemers. Dat werd dinsdag in Zürich besloten tijdens een FIFA-meeting. In het huidige opzet is er nog plaats voor 32 landen, maar in 2026 wordt het WK met zestien groepen van drie teams gespeeld.

Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, maakte al bij zijn aanstelling in 2016 zijn wil voor een groter WK duidelijk. Eén van zijn campagnepunten was een uitgebreid WK, waaraan ook kleine(re) landen zouden kunnen deelnemen. In Zürich lagen vijf verschillende stemscenario's op tafel, maar het plan van Infantino heeft het dus gehaald. Vanaf 2026 worden alle deelnemende landen ingedeeld in zestien poules van drie, waarvan de twee beste doorgaan naar de knock-outfase. 

Door de uitbreiding stijgt ook logischerwijs het aantal wedstrijden. Tot nu toe worden er op een WK 64 matchen afgewerkt, vanaf 2026 zullen dat er 80 zijn. De winnaar van het WK 2026 zal nochtans evenveel wedstrijden spelen als de voorgaande winnaars. Over tien jaar is er één groepswedstrijd minder, maar één knock-outmatch meer in ruil. Het WK zal in totaal 32 dagen duren. De wijziging levert de voetbalbond één miljard euro extra op.