Verplichte medicatie om bij vrouwen te blijven lopen

De Internationale Atletiekfederatie komt met een opvallende nieuwe maatregel. Atletes die van nature te veel testosteron aanmaken, moeten vanaf november medicatie nemen om die waarden te doen dalen. Slecht nieuws dus voor de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya die op dit moment de koningin van de 800 meter is.

In het verleden hingen er al heel wat twijfels rond Semenya. De Zuid-Afrikaanse ziet er opvallend mannelijk uit om vrouw te zijn en dat komt doordat ze drie keer zoveel testosteron aanmaakt dan de gemiddelde vrouw. Ze onderging daarom enkele jaren geleden een geslachtstest, maar nu moet Semenya ook medicatie nemen die haar waardes moet doen dalen.

In 2015 verplichtte de IAAF Semenya ook al eens om zo’n testosteronverlagende middelen te nemen, maar toen floot het Internationale Sporttribunaal TAS de atletiekfederatie terug. De IAAF moest met meer bewijzen komen dat vrouwen met een te hoog testosterongehalte in het voordeel zijn. Die bewijzen heeft IAAF naar eigen zeggen nu gevonden.

Einde hegemonie?
Mogelijk komt er zo een einde aan de hegemonie van Caster Semenya op de 800 meter. Als haar testosteronwaarden drastisch dalen, zal ze volgens sportwetenschappers enkele seconden trager gaan lopen. De Zuid-Afrikaanse is drievoudig wereldkampioene op die afstand en ze werd ook al twee keer olympisch kampioene. Op het WK van vorig jaar in Londen pakte ze ook brons op de 1500 meter. Semenya heeft voorlopig nog niet gereageerd op de nieuwe IAAF-regels.