Vanden Borre stopt met voetballen

Anthony Vanden Borre stopt per direct met voetballen. De 29-jarige verdediger vindt dat het lichaam en het hoofd niet meer volgen na dertien jaar carrière. Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck bevestigt het nieuws.

"We hebben kennis genomen van de beslissing van Anthony Vanden Borre om zijn loopbaan te beëindigen", staat te lezen op de website van paars-wit. "We hebben afgesproken om elkaar volgende week te zien. Anthony Vanden Borre blijft een zoon van de club. Dit einde is erg jammer. We moeten bekijken in welke mentale staat hij zich bevindt. We gaan zien hoe we hem kunnen helpen in een leven zonder voetbal maar eerst moeten we met hem praten. RSCA zal er altijd naar streven om eerst het menselijke aspect te bekijken. We hoopten dat hij in Montpellier een nieuwe start kon maken maar dat is helaas niet gelukt", aldus Van Holsbeeck.

De 29-voudige Rode Duivel komt dit seizoen uit voor het Franse Montpellier, dat hem van Anderlecht huurt. Vanden Borre startte zijn profcarrière in 2003 bij Anderlecht. Hij debuteerde toen op 16-jarige leeftijd in een competitiewedstrijd tegen Charleroi. Vanden Borre werd gezien als groot talent, maar kreeg al snel kritiek op zijn inzet en discipline. Door de komst van Marcin Wasilewski mocht Vanden Borre in 2007 vertrekken. 

Vertrek naar Italië

Fiorentina haalde de rechtsback naar Firenze, maar onder coach Cesare Prandelli kon hij zich nooit doorzetten. Hij kwam slechts tot twee optredens. Eén seizoen later trok hij naar Genoa, maar ook daar kon hij niet op speelkansen rekenen. Bij Portsmouth kwam hij in het seizoen 2009-2010 wel regelmatig aan de bak, maar de club degradeerde wel uit de Premier League. 

In 2011 keerde Vanden Borre terug naar België. Hij vond onderdak bij KRC Genk en werd onder Frank Vercauteren - ook zijn trainer bij Anderlecht - kampioen. Hij speelde in play-off 1 bijna alle wedstrijden. Een jaar later herviel hij in zijn oude gewoontes. In de Champions League startte hij vier keer bij de LImburgers, maar in de competitie werd hij meermaals disciplinair gestraft door coach Mario Been. Na het seizoen werd zijn contract niet verlengd.

Comeback bij Anderlecht

Anderlecht opende in januari 2013 opnieuw de deuren voor het enfant terrible. Manager Herman Van Holsbeeck bood hem een tweede kans. Hij kreeg wel geen contract, maar een 'aansluitingskaart' waarmee hij met het beloftenteam mocht meetrainen. Dat zou echter van korte duur zijn, want na amper een week werd hij al opgenomen in de A-kern. In de slotwedstrijd van dat seizoen maakte hij zijn rentree tegen AA Gent. 

In het daaropvolgende seizoen speelde Vanden Borre zich opnieuw in de kijker. Hij werd kampioen met Anderlecht en werd ook opnieuw Rode Duivel. Bondscoach Marc Wilmots selecteerde hem zelfs voor het WK in Brazilië - ten koste van Thomas Meunier - waar hij in de groepswedstrijd tegen Zuid-Korea in actie kwam. Vanden Borre raakte in diezelfde wedstrijd geblesseerd aan de kuit, maar vocht terug en stond meer dan een half jaar later opnieuw op het veld bij Anderlecht. 

Aanhoudende conflicten

Vorig seizoen was het verhaal van Vanden Borre bij Anderlecht opnieuw uitverteld. Meerdere conflicten met trainer Besnik Hasi en medespelers zorgden ervoor dat hij uit de A-kern werd gezet. Zo had hij zijn ploegmaats in de krant 'des tapettes' genoemd. Ook de komst van René Weiler bracht voor Vanden Borre geen oplossing. De Brusselaars stuurden hun enfant terrible afgelopen zomer op huurbasis naar Montpellier, maar dat verhaal lijkt nu vervroegd ten einde te komen. Hij was al enkele dagen afwezig op training.