Van Avermaet wint 4de Kristallen Fiets

Greg Van Avermaet heeft de Kristallen Fiets gewonnen. Dat is de prijs voor de beste renner van het afgelopen wielerjaar. Van Avermaet won in 2017 de Omloop, de E3-prijs, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Bovendien beëindigde Van Avermaet het jaar als nummer één op de WorldTour-ranking. 

In de puntentelling haalde Van Avermaet 174 punten meer dan ex-ploegmaat Philippe Gilbert. Van Avermaet kreeg 802 stemmen. Dylan Teuns en Wout Van Aert stonden met elk 146 punten gezamenlijk op de derde plaats. Belgisch kampioen Oliver Naesen vervolledigde de top 5. 

Einduitslag mannen: 

1. Greg Van Avermaet: 802 punten 

2. Philippe Gilbert: 628 punten 

3. Dylan Teuns & Wout Van Aert: 146 punten 

5. Oliver Naesen: 130 punten 

Van Avermaet wint de trofee al voor het vierde jaar op rij. Bij de vrouwen was het voor de tweede keer prijs voor Jolien D'Hoore. Zij kroonde zich afgelopen jaar tot Belgisch kampioene, won een etappe in de Giro Rosa en werd wereldkampioene in de ploegkoers op de piste. 

Einduitslag vrouwen:

1. Jolien D'Hoore: 788 punten 

2. Sanne Cant: 664 punten 

3. Lotte Kopecky: 520 punten 

4. Ann-Sophie Duyck: 322 punten 

5. Nicky Degrendele: 138 punten 

In het referendum voor 'Jongere van het Jaar' won Bjorg Lambrecht afgetekend met 726 punten. Patrick Lefevere volgt Kevin De Weert op als 'Ploegleider van het Jaar'. De manager van Quick-Step Floors wint al voor de vijfde keer in z'n carrière. Julien Vermote werd voor al z'n knechtwerk in de Tour de France beloond met de Kristallen Zweetdruppel, de prijs voor de beste helper van het jaar.