Thiam wint vijfkamp op EK indoor

Nafi Thiam is de nieuwe Europese kampioene indoor op de vijfkamp. Onze olympische kampioene in de zevenkamp won in een persoonlijk record van 4.870 punten, maar kwam net te kort voor een nieuw Belgisch record.

De 22-jarige Thiam begon vrijdagochtend als dé te kloppen favoriete aan de vijfkamp en ze maakte die favorietenrol helemaal waar. Onze landgenote begon met winst van de 60 meter horden in een persoonlijk record van 8.23 – een verbetering van 14 honderdsten.

Ook in het hoogspringen stond er geen maat op Thiam. Ze geraakte als enige over 1m90 en sprong uiteindelijk over 1m96. Daarmee verbeterde ze haar eigen record met twee centimeter en tevens ook het Europees record op de pentathlon indoor.

Na de horden en het hoogspringen was Thiam de beste in het kogelstoten. Met 15m29 gooide ze als enige verder dan 15 meter en kwam ze ook dicht in de buurt van haar persoonlijk record van 15m35. In het verspringen was 6m37 haar beste poging, te weinig om ook dat nummer te winnen.

Net geen Belgisch record
Thiam begon dus als een wervelwind aan haar EK indoor en leek zelfs op weg naar een nieuw wereldrecord (5.013 punten). Dat bleek na vier nummers te hoog gegrepen. Het Belgische record van Tia Hellebaut (4.877 punten) was wel nog mogelijk, maar in de afsluitende 800 meter viel onze landgenote stil.

Nafi Thiam eindigde als laatste in haar reeks, maar haar voorsprong was groot genoeg voor het goud. Uiteindelijk won ze met 4.870 punten. Goed voor een persoonlijk record, maar zeven punten te weinig voor een nieuw Belgisch record.