Thiam verpulvert Belgisch record verspringen

Nafi Thiam heeft zondag bij de Diamond League atletiekmeeting in Birmingham gewonnen door haar eigen Belgisch record verspringen twee keer scherper te stellen naar 6m86. In die twee pogingen deed ze maar liefst 19 centimeter beter dan haar Belgisch record van 6m67 in juni in Talence.

Voor het eerst in haar carrière nam Thiam het in Birmingham op tegen de wereldtop in het verspringen, en dat doet haar blijkbaar goed. Haar eerste poging was met 6m44 degelijk, bij haar tweede poging vloog ze ondanks een tegenwind van 0.3 meter per seconde naar een nationaal record van 6m74.

En bij de derde beurt? Daar deed Thiam gewoon nóg straffer. Ze vloog, bij een meewind van 0.9 meter per seconde, naar 6m86. De toegelaten meewind voor een geldige sprong is 2 meter per seconde. Met de knappe sprong naar 6m86 won ze ook meteen de meeting in het Birminghan.

De tweede plaats ging met 6m85 naar de Servische Ivana Spanovic, in het verleden al goed voor olympisch brons, twee keer WK-brons en EK-goud. De Britse Katarina Johnson-Thompson, de grootste concurrente van Thiam in de zevenkamp en in het bezit van een persoonlijk record van 6m92, werd derde met eveneens 6m85.

Olympische Spelen

Thiam mag dankzij haar 6m86 op zowel het WK atletiek in Doha als de Olympische Spelen in Tokio aan het verspringen deelnemen. Eerder al plaatste ze zich voor zowel de zevenkamp als het hoogspringen.