Thiam: "Ik ben niet onoverwinnelijk"

Een jaar nadat ze olympisch kampioene is geworden, bewees Nafi Thiam gisteren met haar wereldtitel dat ze de meest complete atlete ter wereld is. Tussendoor kroonde ze zich ook nog tot Europees indoorkampioene op de vijfkamp en ze bracht haar persoonlijk record op 7.013 punten op de prestigieuze zevenkamp in Götzis. "Iedereen gaat nu denken dat ik onoverwinnelijk ben, maar ik besef heel goed dat ik dat niet ben”, zegt Thiam.

“Als ik zo gek zou zijn om zelf te gaan geloven dat ik niet te verslaan ben, zou ik heel diep kunnen vallen", reageert Thiam als eerste Belgische wereldkampioene in de atletiek. "Iedereen die iets groots realiseert, voelt natuurlijk die euforie, maar als je niet met je voetjes op de grond blijft, loop je al snel tegen de muur. In de eerste plaats is dit iets waar ik later motivatie uit wil puren als het eens wat minder gaat."

Favorietenrol
"Deze twee titels, het is wel iets enorm. Op de Olympische Spelen hoorde ik nog niet bij de favorieten, dat was nu anders en dat zorgde toch voor meer druk. Het maakte het mentaal zwaarder, maar niet fysiek."

Toch ging Thiam goed om met die druk. "Voor aanvang van de competitie werkte het wel een beetje verstikkend, die favorietenrol, maar eens op de piste heb ik dat van me af kunnen schudden en heb ik een goede zevenkamp kunnen afwerken”, aldus de 22-jarige wereldkampioene.

Genieten
"Het is goed om doelen in het leven en ambitie te hebben, maar eerlijk, ik ben nu wereldkampioene en wil nog niet aan een volgende competitie denken, zoals aan het EK van volgend jaar in Berlijn. Laat me hier maar eerst van genieten."

Lees meer: 'Thiam pakt wereldtitel zevenkamp'