Thiam begint als leidster aan slotnummer

Nafi Thiam is op weg naar de Europese indoor titel op de vijfkamp. Onze olympische kampioene in de zevenkamp won vrijdag de eerste drie nummers met twee persoonlijke records, het verspringen kon ze niet winnen. Als Thiam 2.23,85 loopt op de 800 meter, verbreekt ze het nationale record van Tia Hellebaut.

Thiam won vrijdagochtend de 60 meter horden in een tijd van 8.23. Ze deed zo 14 honderdsten beter dan haar vorige record en pakte meteen de leiding in de vijfkamp. Ook het hoogspringen werd gewonnen door onze landgenote. Thiam geraakte als enige over 1m90. Uiteindelijk sprong ze over 1m96 waarmee ze haar persoonlijk record met twee centimeter verbeterde en tevens ook het Europees record op de pentathlon indoor.

Na de horden en het hoogspringen was Thiam ook de beste in het kogelstoten. Met 15m29 gooide ze als enige verder dan 15 meter en kwam ze ook dicht in de buurt van haar persoonlijk record van 15m35. In het verspringen was 6m37 haar beste poging, maar daarmee kwam ze te kort om dat nummer ook te winnen.

Wereldrecord onbereikbaar, nationaal record wel mogelijk
De 22-jarige Nafi Thiam begon vrijdagmorgen als de te kloppen favoriete aan de vijfkamp. Ze begon als een wervelwind aan haar EK en leek zelfs op weg naar een nieuw wereldrecord (5.013 punten). Dat lijkt met nog één nummer te gaan niet meer haalbaar. Het Belgische record van Tia Hellebaut (4.877 punten) kan wel nog sneuvelen. Daarvoor moet Thiam de 800 meter afleggen in een tijd van 2.23,85. Ter vergelijking: haar persoonlijk record op dat nummer is indoor 2.21,18.