Sharapova krijgt geen wildcard in Parijs

De Russissche tennisser Maria Sharapova (WTA 211) krijgt geen wildcard voor het hoofdtoernooi van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar. Dat maakte de Franse tennisfederatie vanavond bekend. De Russin, die in Parijs in 2012 en 2014 won, werkt momenteel aan haar comeback na een dopingschorsing.

De 30-jarige Russin, opnieuw aan de slag na een vijftien maanden durende dopingschorsing, was afhankelijk van een uitnodiging om op het Parijse gravel aan te treden. Haar positie op de WTA-ranking voldeed immers niet om deel te nemen aan (de kwalificaties van) Roland Garros. "Ik kan haar vandaag niet de gevraagde wildcard toekennen", zei Giudicelli. "Er bestaan wildcards voor een terugkeer uit blessure, maar er zijn er geen voor een rentree na een dopingsanctie. Ik vind het jammer voor Maria en voor haar fans. Zij zullen mogelijk erg ontgoocheld zijn. Maar het is mijn verantwoordelijkheid, mijn missie om de hoge standaarden van het spel te beschermen, zonder enige twijfel over het resultaat."

Voor het derde grandslamtoernooi van het seizoen, Wimbledon, verzekerde Sharapova zich gisteren van deelname aan minstens de kwalificaties. Door haar 6-4, 6-2 zege tegen de Amerikaanse Christina McHale (WTA 58) in de openingsronde van het WTA-toernooi in Rome komt ze volgende week immers opnieuw de top 200 van de WTA-ranking binnen. Als Sharapova de halve finales van het graveltoernooi in de Italiaanse hoofdstad bereikt, zal ze meteen genoeg op de wereldranglijst stijgen om op de hoofdtabel van Wimbledon te komen.

Sharapova speelt in Rome haar derde toernooi sinds ze een dopingschorsing van vijftien maanden uitzat. Op het Australian Open van 2016 werd de voormalige nummer een van de wereld betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Bij haar comeback bereikte ze eind april in Stuttgart de halve finales, in Madrid ging ze er vorige week in de tweede ronde uit.

Sharapova won Roland Garros in 2012 en 2014 en Wimbledon in 2004. Met ook nog het US Open van 2006 en het Australian Open van 2008 heeft ze de vier grandslamtoernooien op haar palmares.