Scheidsrechter Bart Vertenten vrij onder voorwaarden

De Kamer van inbeschuldigingstelling heeft scheidsrechter Bart Vertenten vrijgelaten onder voorwaarden. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Vertenten zat sinds 11 oktober in de cel. 

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De dertigjarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie. Op 16 oktober verscheen hij voor de raadkamer in Tongeren.

Vertenten kreeg de standaard voorwaarden opgelegd, zoals een absoluut spreekverbod met de pers. Hij mag ook niet naar het buitenland en hij mag geen contact hebben met andere verdachten. Vertenten heeft de gevangenis intussen wel verlaten.

In verband met het onderzoek naar onderzoeksrechter Joris Raskin twijfelen de rechters van de Kamer van inbeschuldigingstelling niet aan de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van Raskin. De vrijlating van Vertenten heeft daar dus niets mee te maken. 

Job bij UZ Brussel
Vertenten zit ook volgende week samen met het UZ Brussel, waar hij werkt als radioloog, om te bekijken of hij kan of wil herbeginnen. Het ziekenhuis laat wel weten dat het geen maatregelen zal nemen tegen Vertenten, omdat ze zeer tevreden zijn over zijn werk.

Tijdens het onderzoek werden er tien mensen in voorlopige hechtenis genomen, vier van hen zitten nog steeds in de cel. Het gaat om spilfiguur en makelaar Dejan Veljkovic, Mogi Bayat, advocaat Laurent Denis en Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen.