Sagan: "Beslissing van de jury is grote fout"

Wereldkampioen Peter Sagan vindt de beslissing van de jury om hem uit de Tour de France te zetten "een grote fout". Dat zegt hij in een exclusief interview aan VTM NIEUWS en de Duitse zender ZDF, het eerste sinds zijn uitsluiting. Hij is ook kwaad omdat de jury niet met hem gepraat heeft en omdat hij zo lang moest wachten op een beslissing. "Ik wilde weten of ik de volgende dag mocht starten of niet. Het antwoord kwam nooit. Waarom niet?"

VTM NIEUWS-journalist Merijn Casteleyn ontmoet Peter Sagan in Cap d'Ail, net buiten zijn woonplaats in Monaco. Sagan heeft net een trainingsritje achter de rug. Op 4 juli werd hij uit de Tour gezet na een incident in volle sprint met Mark Cavendish, die geblesseerd moest opgeven. "Ik kan aanvaarden dat ik uit de Tour lig, maar de beslissing van de jury kan ik niet aanvaarden. Het was echt een grote fout, vind ik", aldus Sagan.

Kritiek op jury
Sagan is ook nog boos op de jury omdat hij zo lang moest wachten op de beslissing van de jury om hem uit de Tour te zetten. "Ik wachtte op de beslissing of ik de volgende dag mocht starten of niet. Het antwoord kwam nooit. Waarom niet? Het is de 21e eeuw en de Tour blijft draaien en niemand antwoordt."

Bovendien pikt hij het niet dat de jury hem gewelddadig gedrag verwijt. "De jury heeft nooit met mij gepraat. Als ze een verklaring wilden… Ik deed volgens hen iets fout en was gewelddadig. Dat is slecht! Dat je gewelddadig genoemd wordt, terwijl je niets verkeerd deed. Maar toch word je voor de hele wereld gewelddadig genoemd. Dat aanvaard ik niet, want ik heb niets verkeerd gedaan."

Hij vindt ook dat er veranderingen moeten komen in de Tour: "Verbetering? Als ze verbetering willen, ja. Dat is belangrijk. Er is altijd ruimte om beter te worden. Als ze beter willen worden. Dat is moeilijk. Wie gaat ons, renners, beschermen?"

WK Bergen
Nu Sagan uitgeschakeld is, kan hij zich volop voorbereiden op het Wereldkampioenschap in Bergen, in Noorwegen. Daar kan hij een record breken door voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden.