Remco Evenepoel (19) is Europees kampioen tijdrijden

Remco Evenepoel blijft de zeges maar aan elkaar rijgen: onze 19-jarige landgenoot is Europees kampioen tijdrijden geworden in het Nederlandse Alkmaar. Hij wilde winnen voor Bjorg Lambrecht, die afgelopen weekend om het leven kwam in Polen.

Op het menu in Alkmaar: een biljartvlakke tocht van amper 22,4 kilometer lang. Uittredend kampioen Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo waren niet van de partij in Nederland, Remco Evenepoel en Yves Lampaert verdedigden de Belgische kleuren.

Evenepoel rolde om 15.12 uur van het podium en was halverwege liefst negen seconden sneller dan favoriet Kasper Asgreen. De 19-jarige Belg flirtte op dat moment met de 60 km/u. Indrukwekkend. Al blies de wind in het eerste deel ook in de rug.

Evenepoel outstanding
In deel twee: wind tegen. Indelen was de boodschap. Zou Evenepoel te snel van start zijn gegaan? Neen. Het supertalent dook aan de finish liefst achttien tellen onder de tijd van Asgreen, goed voor een gemiddelde snelheid van 53, 94 km/u.

(Lees verder onder de video)

Vervolgens waren tijdritspecialisten Filippo Ganna, Jos van Emden, Stefan Küng, Alex Dowsett en Yves Lampaert aan de beurt. Maar ze beten allemaal hun tanden stuk op de chrono van Evenepoel. Sterker nog: niemand kwam in de buurt van de Belg. 

Asgreen (op 18") en Edoardo Affini (op 20") stonden uiteindelijk mee op het podium. Lampaert eindigde als zevende.

Lambrecht
Evenepoel droeg de overwinning op aan Bjorg Lambrecht, Stef Loos en alle andere wielrenners die zijn overleden. Gisteren zei hij nog in VTM NIEUWS dat hij wilde winnen "voor de grote ster aan de hemel."