Rechter oordeelt dat matchfixingproces mag doorgaan

De Koninklijke Belgische Voetbalbond mag KV Mechelen en Waasland-Beveren volgend seizoen al naar 1B verwijzen. Dat heeft de rechter in kort geding beslist na een klacht van KV Mechelen. Er loopt op dit moment een onderzoek naar de twee clubs omwille van mogelijke matchfixing. KV Mechelen kan nog wel in beroep gaan. 

KV Mechelen had juridische stappen ondernomen omdat het vond dat de rechten op verdediging geschonden waren door de KBVB. Zo argumenteerde de club onder meer dat het niet normaal was dat de onderzoekscoördinator en bondsprocureur zes maanden gekregen hadden om hun vordering voor te bereiden, terwijl de verdediging slechts een maand de tijd kreeg. 

Gelijke wapens
Een ander veelgehoord argument was dat KVM toegang geen toegang heeft tot de telefoontaps waarop de bondsprocureur zijn hele vordering op baseerde. Mechelen wilde daarom éérst zelf inzage, om zich te kunnen verdedigen “met gelijke wapens”.

Timing blijft
De ondernemingsrechtbank oordeelde evenwel dat de tuchtprocedure op de voetbalbond gewoon mag doorgaan. KV Mechelen zou nog in beroep kunnen gaan tegen de beslissing, maar dat heeft weinig zin: de beroepsprocedure zou te lang op zich laten wachten. Dat wil zeggen dat het matchfixingsproces op de voetbalbond de vastgelegde timing zal blijven volgen. Dit weekend zal bondsprocureur Kris Wagner zijn strafvordering voor het eerst mondeling toelichten. Maandag en dinsdag volgen de laatste woorden van de betrokken partijen. In de loop van volgende week volgt wellicht een definitieve uitspraak.