Peter Sagan derde keer op rij wereldkampioen

Peter Sagan heeft een nieuw stukje wielergeschiedenis geschreven in het Noorse Bergen. De Slovaak kroonde zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioen in het wielrennen. Nooit deed iemand hem dat voor. Greg Van Avermaet eindigde als eerste Belg op de zesde plaats. 

Met het prachtige Noorse landschap als decor en honderdduizenden dolenthousiaste Noren aan de kant van de weg kregen tien renners meteen een vrijgeleide. De bekendste naam was die van Andrey Amador. Hun voorsprong liep op tot tien minuten, maar wanneer het peloton aan de elf plaatselijke ronden begon, ging het tempo ook daar de hoogte in.

Belgen tonen zich onderweg
Julien Vermote nestelde zich zoals we dat van hem verwachten voorin en kreeg daarbij het gezelschap van de Tsjechen. Nadien was het wachten tot op 90 kilometer van de finish. De Nederlanders joegen het tempo de hoogte in en zo waren de overgebleven koplopers eraan voor de moeite. Julien “Vermoteur” viel vooraan het peloton letterlijk weg na een valpartij. In totaal reed hij bijna 200 kilometer op kop, indrukwekkend.

Met nog 73 kilometer te gaan opende Tiesj Benoot de debatten. Er volgden verschillende aanvallen. Bij de vierde poging slaagde de Oostenrijker Haller erin weg te rijden. Onze landgenoot Tim Wellens ging in de tegenaanval en met een groepje van acht waren ze weg. Daarbij ook Boom, De Marchi en Pantano.

Julian Alaphilippe
Op de voorlaatste beklimming van Salmon Hill toonden ook de grote namen zich. Wellens en co werden gegrepen en met een klein peloton begonnen we aan de laatste ronde. Daarin was het opnieuw wachten tot Salmon Hill waar Tony Gallopin de rode loper uitrolde voor zijn landgenoot Julian Alaphilippe.

Gilbert en Terpstra probeerden hun ploegmaat van bij Quick-Step te volgen, maar dat lukte niet. De Italiaan Moscon geraakte wel tot bij de Fransman. Alaphilippe liet Moscon op vier kilometer van de meet achter, maar kon ook zelf niet voorop blijven.

Daar is Sagan dan toch
Een elitegroep zou gaan sprinten voor de zege en daar dook Peter Sagan op. De uittredende wereldkampioen heeft zich een hele wedstrijd goed kunnen verstoppen, maar was erbij op het belangrijke moment. Sagan zette perfect aan, maar had een taaie klant aan thuisrijder Alexander Kristoff. In een millimetersprint wist Sagan het toch te halen en zo kroont hij zich voor de derde keer op rij tot wereldkampioen. Een primeur!

Top 10 WK Bergen: 

  1. Peter Sagan
  2. Alexander Kristoff
  3. Michael Matthews
  4. Matteo Trentin 
  5. Ben Swift
  6. Greg Van Avermaet
  7. Michael Albasini
  8. Fernando Gaviria 
  9. Alexey Lutsenko 
  10. Julian Alaphilippe