Pakkend eerbetoon Michael Goolaerts

De start van de 58e editie van de Brabantse Pijl, op de Grote Markt van Leuven, stond in het teken van Michael Goolaerts, die zondag het leven liet op de kasseistrook van Briastre in Parijs-Roubaix. Er werd voor het vertrek van de wielerklassieker onder andere een minuut stilte gehouden.

De gehele ploeg van Veranda's Willems-Crelan werd als allerlaatste team op het startpodium geroepen. De deelnemende renners van de ploeg in rouw werkten op de eerste rij de geneutraliseerde start af. Daarna werd onder luid applaus de start gegeven van de wielerklassieker de Brabantse Pijl, de eerste in het rijtje van de klimkoersen in het voorjaar.

De renners en omkadering van Veranda's Willems-Crelan verzamelden gisteren in een hotel in Aarschot. Daar werd gepraat over het intrieste wat Michael Goolaerts overkwam op weg naar Roubaix. "Het is een manier om alles stilaan te kunnen plaatsen en het verwerkingsproces op te starten", stelde teammanager Nick Nuyens toen.

Zwarte rouwband
Iedereen betrokken bij het team droeg een zwarte rouwband met daarop de insigne 'Michael Goolaerts 24/07/1994-08/04/2018 #ALL4GOOLIE'. Op de volgwagens en camper van de ploeg stond ook de opdruk #ALL4GOOLIE.

Aan het startpodium op de Grote Markt van Leuven, waar de teams werden voorgesteld aan het opgekomen publiek, weerklonk geen muziek. Wel werden er interviews afgenomen met enkele deelnemende renners.

Ploegvoorstelling
Als laatste was Veranda's Willems-Crelan aan de beurt om voorgesteld te worden. Alle renners van het team verschenen op het startpodium en ook aan de startlijn. Om 12.30 uur mochten Sean De Bie, Dries De Bondt, Zico Waeytens, Elias Van Breussegem, Arjen Livyns en de Nederlander Huub Duyn, die de Brabantse Pijl rijden, de parade rond Leuven voorgaan op de eerste rij.

Wat later werd de meute op gang gevlagd door koersdirecteur Pascal Demol. De renners werken vandaag 202 kilometer af, doorspekt met 27 hellingen. Vorig jaar ging de eindzege op de Brusselsesteenweg in Overijse naar Sonny Colbrelli. De Italiaan haalde het toen in een sprint met een klein kopgroepje van de Tsjech Petr Vakoc en Vlaming Tiesj Benoot.