Nina Derwael steekt opnieuw trofee op zak

Nina Derwael is voor het tweede jaar op rij de laureate van de Vlaamse Reus, de trofee waarmee de Vlaamse Bond van Sportjournalisten (VBS) de Vlaamse sporter van het voorbije jaar bekroont. De 18-jarige turnster kreeg 912 punten achter haar naam. Ze haalt het met ruime voorsprong voor langeafstandsloper Koen Naert (368 ptn) en basketster Emma Meesseman (154 ptn). Zeilster Emma Plasschaert (140 ptn) en schaatser Bart Swings (120 ptn) vervolledigen de top vijf.

Derwael schitterde recent nog op het WK in Doha, met goud aan de brug met ongelijke leggers. Ze schreef zo geschiedenis door België een eerste gouden medaille ooit te bezorgen op een WK gymnastiek. Derwael werd er ook vierde allround en op de balk. De Limburgse won eerder op het jaar ook al Europees goud op de brug en zilver op de balk. Die prestaties leverden haar naast de Vlaamse Reus ook al het Vlaams Sportjuweel en de Nationale Trofee voor Sportverdienste op. Derwael staat tevens op de shortlist voor de titel van Sportvrouw van het Jaar, samen met Emma Meesseman en Nafi Thiam.

Het was de 27e keer dat de VBS de Vlaamse Reus uitreikte. De VBS-leden konden kiezen uit een ruime lijst kandidaten, die door een commissie vooraf was samengesteld. Er stemden 236 Vlaamse sportjournalisten en -medewerkers geldig.

Nico Derwael, de vader van Nina, zal de trofee, een uniek beeldhouwwerk van Willem Vermandere, vrijdagavond in ontvangst nemen in Zwijnaarde. De gymnaste is momenteel in Italië voor een turngala.