Max Verstappen moet in Formule 1 van Hongarije nipt de duimen leggen voor Lewis Hamilton

Lewis Hamilton heeft na een heerlijk gevecht met polepakker Max Verstappen de GP Formule 1 van Hongarije gewonnen. De Nederlander leek lange tijd op weg naar de zege, maar een strategische ingreep van Mercedes zorgde ervoor dat de vijfvoudige wereldkampioen kon juichen op de Hungaroring. Een domper voor Nederland en een sterke Max. 

Voor het eerst in zijn leven vatte Max Verstappen een Formule 1-race vanop de eerste stek aan. Onder de indruk was de Nederlander niet, want Verstappen schoot uitstekend uit de startblokken. Lewis Hamilton vocht een robbertje uit met zijn Mercedes-collega Valtteri Bottas, waarna hij de jacht op de leider kon inzetten. 

Snel werd duidelijk dat Hamilton de enige bedreiging werd voor Verstappen - de Ferrari’s kwamen niet in het stuk voor. Wat volgde was een heerlijk gevecht tussen de Nederlander en de Brit. De kloof schommelde voortdurend tussen de twee seconden. Ook nadat beide heren de pits waren ingegaan - de stop van Verstappen was net dat tikkeltje beter dan die van de vijfvoudige wereldkampioen. 

Nagelbijter

Na 40 rondes dacht Hamilton de Red Bull-rijder voorbije te kunnen snellen. Hamilton probeerde het langs buiten, maar had te veel snelheid en vloog een beetje naast de baan. Wat een ongelooflijke strijd kregen we voorgeschoteld. Hamilton bleef zijn tanden maar stukbijten, dus probeerde Mercedes het over een andere boeg te gooien. Hamilton kwam binnen en schakelde over naar de mediums, terwijl Verstappen op z’n oudere banden bleef doorrijden. “Ik weet niet of dit de juiste beslissing is”, riep Hamilton. De Brit had nog twintig ronden om een gat van 18 seconden te dichten. De Mercedes-bazen waren er op hun beurt  zeker van dat Verstappen z’n banden kapot zou rijden. 

Nipt

Die bobo’s hadden gelijk. Hoewel Verstappen er alles aandeed, kroop Hamilton ronde na ronde dichter. Op tien ronden van het einde was de kloof 11,8 seconden, vier toertjes later vier seconden. “Mijn banden zijn helemaal dood”, zag Max de bui hangen. Op drie ronden van de finish kroop Hamilton onder de achtervleugel van Verstappen, één inhaalmanoeuvre later was de Brit de nieuwe leider. Een domper voor Nederland. Hamilton stoof naar de zege, met dank aan de Mercedes-strategen.