Matthews houdt Van Avermaet van zege

Michael Matthews heeft Greg Van Avermaet van de ritzege gehouden in Rodez. Philippe Gilbert werd vierde. Fabio Aru verloor heel wat tijd op de slothelling en moet de gele trui weer afstaan aan Chris Froome.

Op de plek waar hij twee jaar geleden de definitieve stap naar de wereldtop zette, waren alle ogen uiteraard gericht op Greg Van Avermaet. De olympische kampioen maakte er ook geen geheim van opnieuw te willen winnen in Rodez en dus liet hij zijn ploeg werken in de veertiende rit van deze Tour.

BMC kreeg daarbij het gezelschap van Team Sunweb dat met Michael Matthews de andere favoriet in hun rangen had. Beide ploegen hielden het verschil met de kopgroep rond de twee minuten. Bij die koplopers zat ook vandaag Thomas De Gendt. Onze landgenoot van Lotto-Soudal kroop al voor de vierde keer deze Tour mee in de vlucht van de dag en sprokkelde onderweg de meeste bergpunten bij mekaar.

Belgen tonen zich, maar komen te kort
De Gendt beschikte vandaag over een stel superbenen en trok er op 32 kilometer van de meet alleen op uit. De prijs voor de strijdlust was logischerwijs voor hem, maar de winst was hem niet gegund. Met nog 12 kilometer te gaan werd onze landgenoot gegrepen door een gretig peloton.

Enkele renners probeerden nadien te ontsnappen, maar dat was tevergeefs. Een uitgedund peloton ging sprinten voor de dagzege en daarin toonden de Belgen zich. Belgisch kampioen Oliver Naesen zette als eerste aan, gevolgd door Philippe Gilbert. Van Avermaet volgde in het wiel van zijn ex-ploegmaat en stak die ook voorbij, maar een beresterke Michael Matthews ging erop en erover en won met overschot.

Froome opnieuw in het geel
Ook Chris Froome was voorin de rituitslag terug te vinden. De Brit eindigde als zevende en nog belangrijker, Fabio Aru verloor heel wat tijd op de slothelling. De gele trui is zo opnieuw voor Chris Froome die het algemene klassement leidt met 19 seconden voorsprong op Aru.

Top tien rit 14: 

 1. Michael Matthews, 4u21'56"
 2. Greg Van Avermaet, z.t.
 3. Edvald Boasson Hagen, +1"
 4. Philippe Gilbert, +1"
 5. Jay Mc Carthy, +1"
 6. Sonny Colbrelli, +1"
 7. Chris Froome, +1"
 8. Daniel Martin, +1"
 9. Rigoberto Uran, +1"
 10. Tiesj Benoot, +5"

Algemeen klassement na rit 14:

 1. Chris Froome, 59u52'09"
 2. Fabio Aru, +19"
 3. Romain Bardet, +23"
 4. Rigoberto Uran, +29"
 5. Mikel Landa, +1'17"
 6. Daniel Martin, +1'26"
 7. Simon Yates, +2'02"
 8. Nairo Quintana, +2'22"
 9. Louis Meintjes, +5'09"
 10. Alberto Contador, +5'37"