Lukaku: “Sinds walgelijke match tegen Estland speel ik elke keer met woede”

Rode Duivel Romelu Lukaku heeft onthuld waarom hij gefrustreerd is over de nationale ploeg. "Sinds de match tegen Estland in 2016 komen mijn ouders niet meer kijken", vertelt hij op voetbalplatform OTRO.

De Duivels wonnen die match met 8-1, maar Lukaku beleefde geen plezier aan de avond. Het is niet de eerste keer dat hij zijn beklag doet over racisme en een gebrek aan respect. Nu vertelt de Rode Duivel in een zesdelige videoreeks over zijn moeilijke weg naar de top. Nogmaals over de jeugdmatchen waarin ouders langs de zijlijn zijn leeftijd in twijfel trokken, de belofte aan zijn stervende grootvader om voor de familie te zorgen, het onverwachte debuut voor Anderlecht, de stap naar de Premier League en de keuze tussen Chelsea en Manchester United.

Maar dus ook over de wortels van zijn ergernissen bij de nationale ploeg. In het vijfde hoofdstuk, getiteld ‘Booed by Belgium’, gaat Lukaku dieper op het thema in. “Het klikte al niet van bij de start”, begint hij. “De mensen vonden dat ik niet goed was bij België. En dachten dat ik niet meer dan 25 keer zou scoren. ‘Wow’, dacht ik. Op dat moment was ik amper negentien.”

Estland
Vooral een WK-kwalificatiematch tegen Estland liet diepe wonden na bij Lukaku. “Ik scoorde twee goals en zorgde voor een assist. Ik was briljant en we wonnen met 8-1. Toch klonk er boegeroep. Dat was één van de momenten waarop ik tegen mezelf zei: de nationale ploeg en ik zal altijd haat/liefde blijven.”

Na afloop kreeg Lukaku nochtans enkel lof voor zijn prestatie. Van zijn ongenoegen liet hij niets blijken. Maar jaren later beschouwt de 79-voudige international het toch als een zwarte vlek bij de Rode Duivels.

“Die wedstrijd gaf me een ‘disgusted feeling’, een walgelijk gevoel. Ik speel iedere keer voor België met een gevoel van woede in plaats van trots. Ik zei tegen mijn moeder dat ze nooit meer naar wedstrijden van de Rode Duivels moest komen, mijn vader doet dat evenmin. Daarom zwaai ik ook elke keer naar de camera als ik scoor. Ik weet dat ze thuis aan het kijken is. Chilling, watching, she’s cool.”

Afscheid
Het verleidde Lukaku ertoe om vorige zomer te verkondigen dat hij na het EK 2020 stopt bij de nationale ploeg. Een uitspraak waar hij tot dusver nog niet op teruggekomen is.