"Leko liet zich betalen om spelers op te stellen"

Ivan Leko zou geld hebben gekregen voor transfers en om bepaalde spelers op te stellen bij Club Brugge. Dat heeft spijtoptant Dejan Velkjovic verklaard  aan de speurders, verneemt VTM NIEUWS uit goede bron. Naar aanleiding daarvan is de ex-trainer van Club Brugge vanochtend opnieuw verhoord.

Volgens de getuigenissen van Velkjovic zou Leko delen van de transfersom van spelers Mats Rits, Ivan Tomečak en Karlo Letica hebben gekregen. Daarnaast zou Leko ook geld hebben gekregen van Velkjovic om bepaalde spelers op te stellen. 

De contractueel opgenomen bonus die spelers krijgen wanneer ze x aantal wedstrijden spelen, werd dan deels doorgestort op de rekening van de trainer. Zowel Rits als Tomečak kwamen over van KV Mechelen, Letica werd voor 3 miljoen euro bij het Kroatische Hajduk Split gehaald.  Daarvoor zou Leko dan een deel van de makelaarscommissie opgestreken hebben. Club Brugge zou daar volgens VTM NIEUWS geen weet van hebben gehad. Wel zou Leko bij Club niet aan zijn proefstuk zijn geweest. Ook met andere clubs en makelaars maakte hij naar verluidt deel uit van dezelfde schimmige constructies.

Ivan Leko is momenteel trainer bij de club Al Ain in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Leko krijgt in Hasselt bijstand van zijn raadsman Walter Van Steenbrugge.

In een officiële reactie laat Club Brugge weten met verbazing kennis te nemen van het nieuws. "Club heeft hieromtrent op geen enkel moment aanwijzingen gehad. Ivan Leko heeft zelf herhaaldelijk ontkend zich aan dergelijke praktijken schuldig te hebben gemaakt. Club wacht het verdere verloop van het onderzoek af."