Ijzersterke Mads Pedersen verrassende nieuwe wereldkampioen wielrennen

Mads Pedersen mag een heel jaar in de regenboogtrui rondrijden. De Deen won het wereldkampioenschap wielrennen voor Matteo Trentin en Stefan Küng. Het is de eerste Deen ooit die wereldkampioen op de weg wordt. 

Oorspronkelijk stond er een tocht van 284,5 kilometer op het programma, maar de UCI kortte vanochtend de WK-wegrit in tot 261 kilometer. De reden? De slechte weersomstandigheden in Yorkshire. Regen, regen, regen. “Dit hadden ze eerder kunnen beslissen”, klonk het vooraf bij Greg Van Avermaet.

Slijtageslag

De Giro- én Vuelta-winnaar trokken dan weer ten aanval. Richard Carapaz en Primoz Roglic zaten in de kopgroep. Zij werden vergezeld door Nairo Quintana, Jan Polanc, Jonas Koch, Silvan Dillier, Maciej Bodnar, Petr Vakoc, Hugo Houle, Magnus Cort Nielsen en Alex Howes.

Het noodweer maakte er een slijtageslag van. De elf koplopers reden een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar. In de achtergrond bepaalden Frankrijk (voor Julian Alaphilippe), Australië (voor Michael Matthews) en Nederland (voor Mathieu van der Poel) het tempo.

Vroege exit Gilbert en Evenepoel

Net voor het ingaan van de eerste lokale ronde kwam Philippe Gilbert ten val. Remco Evenepoel bekommerde zich om zijn landgenoot en probeerde z’n kopman terug naar het peloton te brengen. Zonder succes. De twee moesten vroegtijdig de strijd staken. Een serieuze domper voor België.

De vroege vlucht werd op ruime afstand van de streep ingerekend, vervolgens stapte onder meer Alejandro Valverde uit de wedstrijd. Een afvallingsrace. Van der Poel had nog overschot en gaf er op ruim dertig kilometer van de streep een lel op. Matteo Trentin, Gianni Moscon, Stefan Küng en Madsn Pedersen maakten mee deel uit van de kopgroep.

Inzinking van der Poel

’t Werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Van der Poel leek zegezeker, maar zakte in de slotfase prompt door het ijs. Uiteindelijk trokken Trentin, Küng en Pedersen naar de streep, waarna die laatste zich de snelste toonde. Een verrassende wereldkampioen. Greg Van Avermaet werd met een achtste plek de eerste Belg in de uitslag.

Top-10 + Belgen

1. Mads PEDERSEN (DEN)

2. Matteo TRENTIN (ITA)

3. Stefan KÜNG (ZWI)

4. Gianni MOSCON (ITA)

5. Peter SAGAN (SLK)

6. Michael VALGREN ANDERSEN (DEN)

7. Alexander KRISTOFF (NOO)

8. Greg VAN AVERMAET (BEL)

9. Gorka IZAGIRRE (SPA)

10. Rui COSTA (POR)

32. Yves LAMPAERT (BEL)

33. Oliver NAESEN (BEL)

35. Tim WELLENS (BEL)

37. Dylan TEUNS (BEL)

Reacties: