Handzame Classic in nieuw jasje

Vrijdag zijn de spinters weer aan zet in de Handzame Classic. Voor de zevende editie van deze koers staken de organisatoren het parcours in een nieuw jasje. Zo is de passage in het Heuvelland – met de Rodeberg en Kemmelberg – geschrapt, de Gitsberg is dan weer toegevoegd aan het parcours. Met de Handzame Classic zitten we ook al aan de derde manche van de Napoleon Games Cup dit seizoen.

Om kwart voor één ’s middags vertrekken de renners aan het Staf Versluyscentrum in Bredene voor een tocht van 197 kilometer. Via Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort en Koksijde trekt men naar de Moeren. In de poldervlakte speelt de wind vaak een grote rol en dus is de kans groot dat het peloton daar in waaiers scheurt.

Vanuit Poperinge zet men koers richting Hooglede. Na 138 kilometer krijgen de renners de Gitsberg voorgeschoteld, het nieuwigheidje in deze editie van de Handzame Classic. Na deze kuitenbijter rijdt het peloton in een rechte lijn naar Handzame. Na 149 kilometer volgen daar nog drie plaatselijke rondes van elk 15 kilometer en met daarin de Ruidenberg.

Erik Baska
Traditiegetrouw eindigt de Handzame Classic in een massasprint. Vorig jaar werd die verrassend gewonnen door Erik Baska. De Slowaakse ploegmaat van Peter Sagan troefde in de sprint alle grote favorieten af. Zo werd Dylan Groenewegen tweede, Gianni Meersman eindigde als derde. Naast zijn team BORA – Hansgrohe staan er met Quick-Step Floors, Lotto-Soudal en Katusha nog drie WorldTourteams aan de start. Iljo Keisse, Kris Boeckmans, Sean De Bie en Timothy Dupont zijn enkele van de bekende namen aan de start. 

De erelijst:

 • 2016: Erik Baska (Slk)
 • 2015: Gianni Meersman
 • 2014: Luka Mezgec (Sln)
 • 2013: Kenny Dehaes
 • 2012: Francesco Chicchi (Ita)
 • 2011: Steve Schets

Algemeen klassement Napoleon Games Cup:

 1. Guillaume Van Keirsbulck, 33 punten
 2. Jos Van Emden, 30 punten
 3. Jesper Asselman, 24 punten
 4. Silvan Dillier, 22 punten
 5. Iljo Keisse, 19 punten
 6. Lasse Norman Hansen, 15 punten
 7. Alex Kirsch, 14 punten
 8. Jasper De Buyst, 12 punten
 9. Florian Senechal, 12 punten
 10. Frederik Backaert, 11 punten

Volg de Handzame Classic vrijdag live op VTM vanaf 15u25.