Gilbert wint vierde Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De Belgische kampioen won in de sprint van Michal Kwiatkowski. Voor Gilbert is het de tweede grote overwinning van het seizoen. Twee weken geleden won hij de Ronde van Vlaanderen.

Voor de 52e editie van de Nederlandse Ardennenklassieker gooide de organisatie het parcours helemaal om. Geen Cauberg meer in het absolute slot van de race, maar wel op zo’n twintig kilometer van de finish.

Met nog 39 kilometer te gaan brak Tiesj Benoot de wedstrijd helemaal open. De renner van Lotto-Soudal pakte uit met een serieuze versnelling, Philippe Gilbert en een paar andere renners sprongen mee. Even later kwam ook Michal Kwiatkowski aansluiten, de winnaar van Milaan-Sanremo. Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde konden niet mee.

Door kettingproblemen viel Benoot vooraan weg, terwijl Van Avermaet, Valverde en Wellens in de tegenaanval gingen, maar ze geraakten nooit bij de kopgroep. Op de Bemelerberg, de laatste helling van de dag, viel Kwiatkowski aan. Alleen Gilbert kon volgen en de twee ex-winnaars zouden gaan sprinten om de zege.

In de sprint zette de Pool als eerste aan. Hij kreeg enkele fietslengtes, maar Gilbert reed het gat nog dicht en sprong over Kwiatkowski. De Belgische kampioen mocht zo vier vingers in de lucht steken, want hij wint de Amstel Gold Race al voor de vierde keer in zijn carrière. Als hij dat een van de volgende jaren nog eens kan herhalen, evenaart hij het record van vijf zeges van Jan Raas.